Iritația de scutec – cum o previi, cum o tratezi

Chiar dacă ești atentă la măsurile de igienă, tot este posibil ca iritația de scutec să apară. Aceasta creează bebelușului o stare de disconfort, iar nedepistată și netratată la timp, se poate solda și cu ceva complicații. Uite care sunt principalii vinovați și ce poți face să previi iritația de scutec:

 

 

Umiditatea – chiar și cele mai absorbante scutece nu pot lăsa pielea perfect uscată. Umezeala este preferată de bacteriile din scaun care, în contact cu urina formează amoniacul, foarte agresiv pentru piele. De aceea, iritațiile de scutec apar mai des la copiii care au mai multe scaune sau după un episod diareic.

Pielea atopică – un copil cu piele sensibilă, atopică, predispusă la iritații și alergii, va face mai multe episoade de iritație de scutec decât alți bebeluși, pentru că pielea va reacționa la parfumanții din scutece sau chiar la vreo pudră sau cremă pe care tu o aplici preventiv, tocmai pentru a evita iritația de scutec.

Noi alimente – de obicei, iritațiile de scutec apar  mai ales atunci când introducem alimente noi, atunci când începem diversificarea. Asta din cauza faptului că noile alimente modifică scaunul, iar acesta poate deveni mai acid. Fructele în special modifică mult aciditatea scaunului, provocând astel iritația de scutec.

Infecțiile – Într-o zonă umedă, ca cea inghinală, bacteriile se înmulțesc foarte repede. Fii foarte atentă la măsurile de igienă și ai grijă cum depozitezi scutecele. Nu cumpăra scutece la bucată, de exmplu, care au fost expuse la tot felul de microbi, și nici nu lăsa scutele absorbante undeva pe jos sau expuse. Este de preferat ca scutecele să fie depozitate într-o cutie specială și într-un sertar/dulăpior închis, astfel încât atunci când ajung ân contact cu pielea, să fie cât mai curate/lipsite de microbi/bacterii.

Antibioticele – În urma unul tratament cu antibiotice se distrug nu numai bacteriile rele, ci și cele bune, care ne ajută să digerăm hrana. Antiboiticele pot produce asttfel diaree, iar efectul scaunelor foarte acide este iritația de scutec.

Cum tratezi iritația de scutec:scutec

  • Schimbă des scutecul
  • Curăță zona inghinală după fiecare scaun, cu apă caldă.
  • Evită șervețelele parfumate sau care conțin alcool.
  • Șterge pielea în zona inghinală prin tamponare, nu prin frecare.
  • Folosește după fiecare baie o cremă specială, care să creeze o barierp ce protejează pielea.
  • Dacă are deja o iritație de scutec, lasă-l cât mai mult cu fundulețul gol. Pune, eventual, un scutec mare absorbant pe pat, pentru a evita accidentele.
  • Nu mai folosi pudra de talc.  Este nocivă pentru plămânii bebelușului, conține substanțe despre care se crede că favorizează apariția cancerului și usucă foarte mult pielea, creând crăpături în care se acumulează și înmulțesc bacteriile.
  • Dacă cel mic urmează un tratament cu antibiotice, luați neapărat și un probiotic, care să protejeze flora intestinală.
  • Dacă este la creșă sau la grădi, vorbiți cu îngrijitoarele să îl schimbe cât mai des, pentru a preveni iritația de scutec.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul