Beneficiile acidului folic inainte de sarcina

Daca planuiesti sa ramai insarcinata, e extrem de important sa iti iei aportul de acid folic chiar inainte de sarcina. Iata care sunt beneficiile acidului folic, administrat inainte de sarcina:

Acidul folic, varianta sintetica a vitaminei B9, previne defectele tubului neural, precum spina bifida sau anencefalie.
Tubul neural este partea embrionului din care se dezvolta coloana vertebrala si creierul copilului.

Defectele tubului neuronal apar foarte devreme, inca de dinainte ca femeia sa isi dea seama ca este insarcinata. Din acest motiv e esential ca acidul folic sa fie administrat inainte de sarcina, iar sarcina sa fie una planificata.
Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din SUA, femeile care iau acid folic conform dozelor indicate de medici, cu minim o luna inainte de conceptie si pe tot parcursul primului trimestru de sarcina, reduc riscul aparitiei acestor malformatii cu pana la 70%.

Unele studii sugereaza ca acidul folic administrat inainte de sarcina ar putea ajuta si la prevenirea aparitiei altor anomalii, precum malformatii cardiace, a buzei despicate sau a palatului despicat.
Acidul folic ar putea reduce si riscul de preeclampsie, o problema ce afecteaza tensiunea a 5% din femeile insarcinate.

Alte beneficii ale acidului folic inainte de sarcina

Tot acidul folic este nutrientul necesar pentru a produce globulele rosii ale sangelui, evitand astfel anemia.
Acidul folic este esential in producerea, repararea si functionarea ADN-ului, harta genetica a oricarui organism.
Acest nutrient mai este important si pentru dezvoltarea corespunzatoare a placentei, nu doar pentru dezvoltarea bebelusului.

De cat acid folic ai nevoie inainte de sarcina

Pentru a reduce riscul ca bebelusul sa aiba defecte ale tubului neuronal, expertii recomanda o doza de 400 micrograme de acid folic pe zi, cel putin cu o luna inainte de conceptie.

Mai mult, din pricina faptului ca mai bine de jumatate din sarcinile femeilor din SUA sunt neplanificate, CDC, Serviciul Public de Sanatate si Colegiul American de Obstetrica-Ginecologie recomanda serios ca toate femeile cu varste la care o sarcina ar putea aparea, sa isi administreze zilnic cele 400 micrograme de acid folic, chiar daca nu planuiesc o sarcina.

Este important sa nu depasesti 1000 micrograme de acid folic pe zi, decat daca acest dozaj este luat sub indrumarea medicului.
Acest aspect este cu precadere important daca esti vegana. Veganii sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta deficienta a vitaminei B12, iar o supradoza de acid folic ar putea ingreuna diagnosticarea deficientei.

Cand ai nevoie de mai mult acid folic?

Femeile cu probleme de obezitate par a avea un risc mai mare de a avea un copil cu defecte de tub neuronal. Daca esti considerabil supraponderala, cere sfatul medicului inainte de a concepe un copil.
E posibil ca medicul sa recomande o doza mai mare de 400 micrograme pe zi.

Daca ai dat deja nastere unui copil cu astfel de defecte, cel mai probabil vei fi indrumata sa iei 4000 micrograme de acid folic pe zi. Fara aceasta metoda de preventie, aceste femei au o sansa de 3 la 5 de a avea un alt copil cu acelasi tip de complicatii.

Daca esti insarcinata cu gemeni, e posibil ca medicul sa iti recomande pana la 1000 micrograme de acid folic, zilnic.

In ce alimente se gaseste acidul folic?

E esential de mentionat ca, desi acidul folic se regaseste in mod natural si in alimente. In mod surprinzator insa, organismul proceseaza si retine mult mai bine acidul folic venit din suplimente sintetice decat pe cel din mancare.
Iata totusi care sunt alimentele bogate in acid folic, care nu sunt insa suficiente pentru a-ti lua doza zilnica recomandata:

  • lintea
  • fasolea uscata, mazarea si nucile
  • avocado
  • legumele verde inchis (broccoli, spanac, varza de bruxelles si sparanghel)
  • citrice

Sursa: babycenter.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate