Circulara de cordon ombilical | Cordonul ombilical in jurul gatului

Circulara de cordon ombilical, sau cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, este una din cele mai mari frici ale viitoarelor mame in ceea ce priveste sarcina si nasterea.

Gandul ca bebelusul ar putea sa fie strangulat de propriul cordon ombilicat genereaza multa anxietate. Din fericire insa, un cordon ombilical sanatos e protejat de comprimarea vaselor de sange.

Bebelusii primesc nutrientii si oxigenul prin cordonul ombilical si nu au nevoie sa respire pe nas sau gura.
Mai precis, pana la nastere ei nu respira, luand prima gura de aer imediat dupa ce se nasc. Acesta e unul din principalele motive pentru care e important ca legatura dintre mama si copil, cordonul ombilical, sa nu fie taiata pentru cel putin doua minute dupa nastere.

Cordonul ombilical continua sa furnizeze oxigen bebelusului, ceea ce ii sustine organismul pana la momentul primei guri de aer trasa in piept.

Acesta e si motivul pentru care bebelusii nu se ineaca in cazul nasterii in apa, avand sursa de oxigen inca atasata.

Ce se intampla insa cand cordonul ombilical se infasoara in jurul gatului

O treime din bebelusii din intreaga lume se nasc cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului.
Unii medici si moase nici macar nu mentioneaza mamelor acest aspect in timpul nasterii, deoarece pur si simplu trec cordonul ombilical peste capul bebelusului in timpul expulziei.
De asemenea, in majoritatea cazurilor, circulara de cordon ombilical nu este o problema.

Cordonul ombilical e protejat de un invelis alunecos

Un cordon ombilical sanatos, normal dezvoltat, este acoperit de un invelis gelatinos care protejeaza vasele de sange din interiorul cordonului impotriva compresiei sau a nodurilor ce se pot forma.
Complicatiile in cazurile in care cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului pot aparea atunci cand cordonul nu este dezvoltat normal.

Numarul de infasurari nu e important

Desi e evident ca, cu cat e mai lung cordonul ombilical, cu atat e mai probabil ca bebe sa se infasoare in el, numarul de infasurari ale cordonului nu face o diferenta.

Foarte putine dintre cazurile de circulara de cordon ombilical necesita cezariana de urgenta, situatii in care cordonul ombilical este cu adevarat comprimat si sangele nu mai ajunge in aceeasi masura la bebelus. De regula insa, cordonul se misca odata cu copilul, mai ales in timpul nasterii, deci chiar daca este infasurat in jurul gatului nu ar trebui sa ridice o problema.

Sursa: bellybelly.com.au

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul