Contraceptivele orale – adevărul despre riscuri

Pilulele contraceptive îngrașă. Din cauza lor faci cancer. După 30 de ani nu mai prea ai voie să le ei. Deseori auzi aceste afirmații și nu știi dacă să le dai crezare sau nu. Iată câteva legende și adevăruri despre contraceptive.

 

 

 

 

 Contraceptivele orale îngrașă

Tema îngrășării își are originea cu peste 30 de ani în urmă. Atunci, tipurile de hormoni și dozajele pilulelor erau mult diferite. Pilule moderne au doze de estogeni mai scărute de 3-5 ori, iar tipul de moleculă progestativă este mult diferit.

Studii realizate pe mii de utilizatoare au demonstrat că o eventuală creștere în greutate nu este mai mare de 1.5-2 kilograme în primele luni de utilizare și că după 1 an de utilizare greutaeta revine, de cele mai multe ori la cea dinaintea începerii contraceptivelor.  Sigur că ne este mai ușor să dăm vina pe pilule.

Poți face cancer la sân

Ideea este răspândită și de către medici, care invocă unele cazuri cunoscute drept argument care să demonstreze afirmația.

Adevărul este că în lume, există peste două sute de milioane de femei care utilizează pilula contraceptivă. Ele sunt urmărite atent de firmele producătoare și de mii de medici specializați în planificare familială, medicină de familie, ginecologie, endocrinologie. Anual, sunt întreprinse numeroase studii, foarte riguroase, de către cercetători din toata lumea.

Concluzia acestora, acceptată și de Organizația Mondială a Sănătății, este: contraceptivele orale NU cresc riscul de apariție a cancerului de sân. Mai mult, s-a demonstrat ca pilula protejează de cancerul de ovar și de cel de endometru (țesutul care îmbracă interiorul uterului).

Nu e bine să le folosești după 30 de ani

Femeile fumătoare nu mai au voie să recurga la pilule contraceptive după 35 de ani. Interdicția îi are originea în observațiile clinice efectuate de-a lungul timpului: s-a observat o creștere semnificativă a riscului cardiovascular la femeile fumătoare de peste 35 de ani, care utilizau contraceptive orale.

Practic, dacă ești fumătoare, după 30 de ani ai de ales între fumat și pilule. Dacă renunți la fumat, poți folosi în continuare pilula.

Nu mai ai chef de sex

Un mit oarecum recent, dar cu priză mare în randul femeilor. Este de înțeles de ce: shutterstock_137139833multe dintre ele se plâng și așa de o scădere a libidoului cauzată de stres. De fapt, lucrurile nu stau deloc asa, dupa cum demonstrează numeroase studii. Acestea arată că, dimpotrivă, pentru că se simte mai relaxată, fiind protejată de o sarcină nedorită, femeia care utilizează contraceptive este mai doritoare de intimitate și sex.  Orice scădere întregistrată în acest departament (dacă apare) este cauzată mai mult de facotri psihologici și, în orice caz, dacă sunt suspecte contraceptivele, problema se poate regla cu ajutorul medicului ginecolog. (Vezi aici 5 nutrienți care îți fac poftă de sex)

uite ce alte mituri despre contracepția orală există și care este adevărul

 foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning