Cum stimulezi vederea bebelușului

În prima lună de viață, vederea bebelușului este insuficient dezvoltată. Bebelușul poate observa lucruri aflate de maxim 30 cm distanță. Asta și pentru că cel mic vine pe lume echipat cu instinctul de a căuta hrană, iar sursa lui de hrană, mama – se află la mică distanță atunci când îl alăptează. Câteva exerciții și joculețe pot stimula vederea bebelușului și îl ajută pe cel mic să vadă mai mult(e) și mai bine.

Un joc bun pentru stimularea abilităților vizuale este cel cu păpușele pentru degete. În timp ce bebelușul stă comod în balansoarul lui, te poți juca prin fața ochilor lui cu degețelele îmbrăcate în păpușele. Prezintă-i pe rând fiecare deget, îmbrăcat în păpușele colorate diferit, înclinând degetul după fiecare prezentare. Poți numi și degetele și culorile – nu le va înțelege sau reține deocamdată, evident, dar va asocia mai târziu informația, când va ajunge la acea faă de învățare.

Urmărește reacțiile bebelușului tău

Nu te aștepta ca bebe să urmărească neapărat păpușelele – într-o primă fază va fi mai degrabă atras de mimica feței tale și schimbarea trăsăturilor atunci când te joci și în vorbești. Dar chiar și așa, acest joculeț îl va ajuta mult. După câteva săptămâni de la începerea jocului, tot prezentându-i fiecare păpușică, vei observa că privirea lui le va urmări separat și va încerca să 'comunice' în felul lui cu fiecare dintre figurine. Tonul vocii tale și jocul degețelelor îi vor smulge tot felul de reacții – va zâmbi, va fi mirat, va începe să gângurească la vederea lor.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau