Hipertiroidismul in sarcina: Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Bolile de tiroida sunt printre cele mai comune afectiuni endocrine ce pot aparea in timpul sarcinii. Frecventa aparitiei de hipertiroidism in sarcina este de 0.05-0.2%.

Cea mai frecventa afectiune ce poate cauza hipertiroidism in sarcina este boala Basedow, sau Basedow-Graves. Totodata functionarea anormala a tiroidei poate fi data si de hipertiroidism gestational, ce in general nu cauzeaza motive de ingrijorare, dar care trebuie mentinut sub observatie.

Alte cauze ce pot determina hipertiroidismul in sarcina:

  • Sarcina toxica (Hyperemesis Gravidarum)
  • Boala trofoblastica gestationala – in cazuri rare
  • Adenomul toxic tiroidian
  • Tiroidita subacuta

Riscurile, in cazul lipsei unui tratament adecvat

Hipertiroidismul in sarcina, netratat corespunzator, este asociat cu riscuri pentru mama si fat. Cea mai comuna complicatie a hipertiroidismului in sarcina este preeclampsia.

Alte riscuri includ:

Iata care sunt simptomele de hipertiroidism in sarcina:

  • toleranta scazuta la caldura excesiva
  • oboseala
  • anxietate
  • transpiratie excesiva
  • tahicardie (cresterea ritmului cardiac)
  • tremur la nivelul mainilor
  • greata si varsaturi severe
  • scadere in greutate, in ciuda unui apetit normal sau chiar crescut
  • gusa
  • exoftalmie (ochi iesiti din orbite)

Diagnosticul de hipertiroidism in sarcina

Diagnosticarea hipertiroidismului in sarcina se face in baza unui examen clinic si a unor analize de laborator. Valorile mai mici de 0.1 mU/L ale TSH si nivelul crescut de hormoni T3 si/sau T4, ce depasesc intervalele caracteristice sarcinii pot fi semne de hipertiroidism in sarcina.

Tratamentul pentru hipertiroidism in sarcina

Optiunile de tratament in cazul femeilor diagnosticate cu hipertiroidism in sarcina sunt destul de putine, deoarece tratamentul poate fi periculos fatului.
Cu toate acestea, e importanta controlarea afectiunii, mai ales in cazul pacientelor ce ajung la medic cu furtuni tiroidiene (criza tirotoxica), deoarece aceasta le ameninta viata.
Scopul, in cazurile agravate in mod deosebit, este mentinerea hormonului T4 liber (tiroxina totala) in intervalul normal, in partea de sus a intervalului.
Intervalul T4 liber pentru functionarea normala a tiroidei in timpul sarcinii:
0.8 – 1.2 ng/dL – in primul trimestru
0.6 – 1.0 ng/dL – in al doilea trimestru
0.5 – 0.8 ng/dL – al treilea trimestru

Toate femeile insarcinate ce sunt diagnosticate si prezinta simptome de hipertiroidism in sarcina trebuie tratate. Cu toate acestea, daca simptomele lipsesc sau sunt moderate, e posibil ca viitoarele mame sa nu primeasca tratament.
Persoanele asimptomatice vor fi nevoite sa isi monitorizeze nivelul hormonal la fiecare 4-6 saptamani.

Cel mai frecvent, in cazurile de hipertiroidism in sarcina, medicul va recomanda propylthiouracil, in asociere cu metimazol, incepand din al doilea trimestru de sarcina.
Pentru a regla concentratia medicatiei sunt necesare analize periodice, deoarece o supradoza din aceste medicamente pot cauza gusa fetala si hipotiroidism in cazul bebelusului.

In cazul hipotiroidismului tratat in sarcina, este absolut contraindicata terapia cu iod radioactiv, deoarece poate trece prin placenta, poate ajunge la fat, cauzand hipotiroidism si crescand riscul de carcinom tiroidian in cazul bebelusului.

Prezentul articol nu inlocuieste un control medical de specialitate si nu este o unealta de diagnosticare. Informatiile prezentate in material au rol pur informativ. Daca suferi sau suspectezi ca suferi de hipertiroidism in sarcina, nu ezita sa contactezi medicul de familie sau medicul specialist.

Surse: infantrisk.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate