8 lucuri pe care copiii nu le învață la școala, dar ar trebui să le știe

Dincolo de educația pe care copiii o primesc prin intermediul școlii, există lucruri despre care doar părinții îi pot învăța.

Există lucruri pe care este bine să le știe de mici, cu mult înainte de a lua viața în piept de unii singuri.

Iată lucruri pe copiii nu le învață la școală, dar e bine să le știe:

1.Să fie cinstiți și responsabili

Ca să fie responsabili înseamnă, în primul rând, să fie cinstiți cu ei înșiși. Copiii au nevoie să învețe să ia singuri decizii, să vadă consecințele, să simtă nu doar victoriile, dar și eșecurile. Să învețe să-și asume greșelile, învățând astfel ca data următoare să fie mai responsabili.

2.În viață poți câștiga, dar poți să și pierzi

Este foarte important pentru orice om să știe să piardă. Să știe care este sentimentul și să-l poată accepta. Să nu facă o tragedie din fiecare eșec, să poate trece peste cu fruntea sus. Copiii trebuie să învețe de mic că nu poți fi întotdeauna primul, câștigătorul în absolut tot. Da, e bine să fie încurajați în sensul ăsta, dar să poate face față și pierderilor fără a se simți descumpăniți, fără a-și pierde încrederea și speranța.

3.Nu tot ce văd și citesc pe Internet este adevărat

Da, ne-am născut copiii în această eră, în care totul este pe Internet, iar viața parcă nici nu mai există fără rețelele de socializare. Ei nu știu cum e viața fără Internet, probabil că nici nu o vor concepe. Tocmai pentru că sunt atât de multe pericole la care se expun navigînd pe Internet, ar trebui să știe de la noi că nu tot ce văd, nu tot ce citesc este real. Trebuie să pună la îndoială, să nu ia totul de bun. Este bine  să știe că prietenii virtuali, necunoscuți, pot ascunde orice în spatele unei imagini și unor cuvinte frumoase.

Trebuie să le spunem că nu e un capăt de lume dacă cineva a glumit pe seama lor sau, și mai rău, a fost luat în râs. Internetul este plin de oameni diferiți, de păreri diferite. E bine să știe faptul că sunt oameni care nu văd lucrurile așa cum le văd ei, iar asta nu înseamnă nici pe departe că ei greșesc. A fi diferit, a gândi diferit nu este o rușine.

Citește și: Mesajul unei mame către cei care îi batjocoresc fiul a emoționat o lume întreagă
Ce meserie va avea copilul în funcție de zodie

4. Să fie respectuoși

Să dea dovadă de respect și să fie buni sunt lucruri pe care de la părinți le învață, în primul rând. Iar cel mai eficient mod prin care un părinte poate să-și învețe copilul despre asta este propriul exemplu.

Este bine să accepte oamenii diferiți, să nu râdă de alții doar pentru că nu sunt la fel ca ei sau ca majoritatea. Să nu pună etichete în necunoștiință de cauză, să nu judece oamenii după aparențe, ci să-i respecte.

5.Să respingă ceea ce cred că este greșit

Da, copilul ar trebuie să știe că dacă este ceva ce i se pare greșit e normal să respingă acel lucru. Doar pentru că alți copii fac un anume lucru, cu care el nu se simte confortabil sau care pur și simplu nu-i place, nu trebuie să-l facă doar pentru că-l fac ceilalți. Așa cum îl învățăm să-i accepte pe cei diferiți de el, așa e bine să știe că nu e nimic în neregulă atunci când el este diferit de alții.

Citește și: 5 lucruri pe care părinții buni le fac
Top 10 lucruri pe care sa nu le faci niciodata copilului

6.Să pună la îndoială autoritatea

Cu toții ne dorim niște copii puternici, nu-i așa? Ei bine dacă asta ne dorim, este perfect normal să pună la îndoială autoritatea. Chiar și pe a noastră, a părinților lor. Tocmai din acest motiv, trebuie să avem răbdarea și înțelepciunea de a le explica atunci când le cerem ceva sau când le interzicem ceva. Nu trebuie să facă lucrurile doar pentru că așa spunem noi, sau alții, ci pentru că așa este bine. Iar ei trebuie să înțeleagă de ce este bine. Copiii au dreptul să fie respectați, iar ei trebuie să știe că au acest drept. La fel cum trebuie să știe să respecte la rândul lor.

7.În viață mai sunt și greutăți

Oricât de mult ne-am dori să ne ținem copiii departe de toate greutățile din lume, nu vom putea face asta la infinit. Tocmai de aceea este bine să știe că ele există. Că nu totul este lapte și miere. Nu întotdeauna vor putea avea o anume jucărie, nu întotdeauna vor lucrurile sunt așa cum își doresc ei. De aceste lucruri este bine să fie conștienți de mici.

8.E ok să mai și greșești, din asta se învață

Ca și în cazul greutăților, și în ceea ce privește greșelile, părinții au tendința să-și țină copiii departe de ele. Îi îndeamnă să nu mai alerge spunându-le că vor cădea, să nu umble cu foarfeca pentru că se vor tăia și lista poate continua la infinit. Este adevărat că sunt lucruri foarte periculoase de care chiar trebuie să-i ținem departe. Dar putem să-i lăsăm să și greșească. Doar așa vor învăța, din propriile greșeli. De exemplu, după ce va cădea, va ști că data viitoare trebuie să fie mai atent.

Surse: scarymommy.com, dailymail.co.uk.
Sursă foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau