Meniul bebelușului în primul an

Niciun subiect de conversație între mămicile începătoare nu este mai interesant decât meniul bebelușului. Câți copii, atâtea situații și câte mame, atâtea păreri. Faceți un mic experiment: plimbați-vă cu cel mic timp de o oră în parc și trageți cu urechea la conversațiile dintre mămici. Dacă aveți la îndemână un caiet și un pix sau, mai bine, un reportofon, în 60 de minute va alegeți cu o mulțime de rețete delicioase și suficiente meniuri cât să hrăniți copilul până la  majorat.

 

Primul lucru care se poate spune cu certitudine despre alimentația bebelușilor este că… nimic nu e previzibil. Momentul când alimentele vor intra în meniu poate să nu coincidă cu cel pe care-l cunoașteți voi din teorie, de la pediatru și alte colege mamici.

Pe scurt, în primul an, un bebeluș sănătos va mânca lapte (de la mama sau din cutie) și o mulțime de piureuri, legume, fructe, supe strecurate și pasate, iaurt, brânzică de casă, dar asta doar când și dacă va vrea el.

Există totuși niște praguri în dezvoltarea copiilor, pe care pediatrii pe iau în considerare în elaborarea strategiei alimentare.

Ce este recomandat

După 4 luni, când bebelusul stă în fund și nu mai scuipă din gură tot ce nu este lichid, vă puteți gândi la diversificare.

Pe la 6 luni, ar deveni cam obligatoriu să introduceți și alte alimente în meniu: rezervele lui de fier devin insuficiente, iar laptele matern singur nu mai poate suplini cererea pentru un organism în creștere.

Cerealele cu orez sunt, de obicei, primul introdus în meniu, diminuându-se astfel riscul aparitiei de alergii. Inițial, se amestecă doar o masură de cereale în biberonul cu lapte matern sau formulă, apoi compoziția se poate îngroșa (tetina trebuie sa aibă orificiu pentru hrană solidă).

În acest stadiu, cerealele suplimentează laptele, nu îl inlocuiesc. Apoi, bebelușul face cunoștință cu legumele și fructele. Micii vegetarieni vor degusta mai întâi legume, care i se vor oferi în cantități mici – o linguriță sau două, inițial -, apoi, câteva linguri pe zi.

Când s-a imprietenit cu legumele e momentul pentru fructe. Nu adăugați zahăr și verificați bine etichetele, dacă optați pentru variantele din comert, care au avantajul că sunt gata preparate, au formule îmbogățite cu vitamine și minerale și sunt realizate din ingrediente atent selecționate.

După 7 luni, micutul tău simte nevoia să își probeze dințisorii. Bucătele mici de legume (fierte puțin înainte) pot shutterstock_143580688constitui o masă delicioasă și o nouă provocare. Atenție însă: multe alimente prezintă „pericol de înec!
În jurul vârstei de 1 an, copilul tău bea lapte, mănâncă cereale, fructe, legume, proteine, practic, alimente din toate grupele de bază. Acum este timpul sa începi să-l înveți principiile unei alimentatii corecte, pe viață!

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie