Povestea lui Mos Craciun

Povestea lui Mos Craciun

Povestea lui Mos Craciun incepe de fapt cu povestea lui Mos Nicolae. La baza obiceiurilor si traditiei legate de daruirea cadourilor de Craciun a stat inca de la inceput Sf. Nicolae. Generozitatea acestuia fata de copii, sarmani si bolnavi a fost piatra de temelie a obiceiului ca Mos Craciun sa aduca daruri.

Sfantul Nicolae a devenit popular in America de-abia in secolul 18. Numele de Mos Craciun, in engleza Santa Claus, a derivat de la porecla olandeza pe care Sfantul Nicolae, de Sinter Klaas, o prescurtare de la Sfantul Nicolae.

Cand vine Mos Craciun

Mos Craciun vine an de an in seara de 24 spre 25 decembrie. Copiii norocosi, cei care i-au scris o scrisoare Mosului si cei care au fost cu adevarat cuminti il pot zari pe Mos Craciun prin oras si inainte de aceste doua date, cand Mos Craciun poate fi zarit la serbari sau chiar in magazine, in timp ce se pregateste de noaptea de Ajun.

Cum arata Mos Craciun – imagini

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”361″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”500″ thumbnail_height=”500″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Poate fi greu de crezut, insa Mos Craciun nu a fost intotdeauna acel batranel grasun, in costum rosu cu alb si curea neagra.
In realitate, Mos Craciun are diferite intruchipari in intreaga lume. El poate avea un costum albastru cu alb sau verde cu alb, iar in tarile din nordul Europei, Mos Craciun e mult mai slabut si mai inalt.

Renii lui Mos Craciun

Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen și Rudolph sunt renii lui Mos Craciun. Afla povestea lui Mos Craciun

Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen și Rudolph sunt renii lui Mos Craciun. Afla povestea lui Mos Craciun

Mos Craciun calatoreste intre casele copiilor cuminti folosind o sanie, trasa de opt reni.
Acestia sunt Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner si Blitzen. Cel de-al noualea ren, poate chiar cel mai popular, este renul Rudolph, renumit pentru nasul lui rosu aprins. Rudolph a aparut la sania Mosului de-abia in secolul 20.

Unde locuieste Mos Craciun

Casa lui Mos Craciun e localizata in Laponia, in partea de nord a Finlandei, unde tot timpul anului este zapada si calatoritul cu renii ramane mereu o optiune.
Danezii, pe de alta parte, cred ca Mos Craciun are resedinta in Groenlanda.

Acesta este orasul lui Mos Craciun - Rovaniemi, Finlanda

Acesta este orasul lui Mos Craciun – Rovaniemi, Finlanda

Americanii considera ca Mos Craciun vine pe 25 decembrie, direct de la Polul Nord. Deloc intamplator, ei au si o localitate in Alaska, numita chiar Polul Nord.

Oricare ar fi adevarul, un lucru e sigur: Casa lui Mos Craciun e intr-un loc friguros! Brrrrrr!

Atelierul lui Mos Craciun

La fel ca si resedinta Mosului, atelierul se crede a fi tot la Polul Nord sau in Laponia.
Atelierul lui Mos Craciun este locul in care Mos Craciun pregateste, alaturi de ajutoarele sale de incredere, spiridusii, cadourile pe care Mosul urmeaza sa le puna sub brad.

Surse imagini: 123rf; Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie