Primele luni – griji pentru bebelus

In primele luni, vei fi surprinsa sa afli cat de mult poate plange bebelusul. Multe mame au tendinta de a se invinovati pentru plansetul bebelusilor lor, intrebandu-se daca pentru aceasta nu sunt responsabile lipsa lor de experienta, nervozitatea, cantitatea de lapte.

Tine minte ca majoritatea bebelusilor se agita si cauta confortul sanului si atunci cand sunt obositi, plictisiti, se simt singuri sau au o stare neplacuta, nu numai atunci cand le este foame.

Daca iti faci griji ca bebelusul tau nu primeste destul lapte, cantareste-l. O crestere in greutate de aproximativ 30 de grame pe zi sau mai mult inseamna ca bebelusul primeste suficient lapte.

Unii nou-nascuti sunt extrem de iritabili in primele saptamani, cu perioade de plans intense. Mai jos sunt prezentate motivele frecvente pentru care plang bebelusii, insotite de sugestii pentru ameliorarea starii lor.

1. Cum calmam bebelusul agitat
Toti bebelusii au perioade de agitatie in primele saptamani. Harvey Karp, medic pediatru din California, sustine ca majoritatea bebelusilor agitati au neplaceri in primele saptamani pentru ca le lipseste mediul uterin.

In cartea „The Happiest Baby on the Block: The New Way to Calm Crying and Help Your Baby Sleep Longer”, Dr. Karp sugereaza ca parintii sa-si calmeze bebelusii prin urmatoarele metode:

  • infasatul – folosit pentru a imita senzatia de siguranta pe care o ofera uterul in ultima perioada de sarcina. Bebelusul este infasat strans intr-o patura subtire, cu bratele in jos, lipite de corp.
  • pozitia leagan sau pe burta – infasa bebelusul si asaza-l sa doarma pe o parte sau pe burtica, peste poala sau umarul tau.
  • sunetele ritmice puternice, precum „sss”, calmeaza bebelusul, pentru ca suna precum fluxul de sange din placenta. Uscatoarele de par si aspiratoarele sunt la fel de eficiente ca si sunetele vocale.
  • suptul – poti calma bebelusul plangacios, dar care nu e flamand, hranindu-l sau oferindu-i o suzeta.

2. Infectia „drojdiei de bere”
Desi sunt frecvente la bebelusi, infectiile „drojdiei de bere” sunt adesea omise din lista de cauze ale agitatiei excesive. Bebelusul cu o infectie „a drojdiei de bere” prezinta de obicei semne in gura, in interiorul buzelor si al obrajilor, si uneori chiar si pe limba.

Aceasta infectie este cunoscuta sub numele de afta. Bebelusul sufera de gaze, pentru ca drojdia este frecvent prezenta si in tractul intestinal. Suspensia de Nistatin este probabil medicamentul potrivit daca bebelusul tau sufera de afta.

Pentru ca nistatinul este inghitit, drojdia din intestine va fi eliminata. Tratamentul cu violet de gentiana elimina doar drojdia din gura si, prin urmare, nu este recomandat bebelusilor agitati si care sufera de gaze, decat in cazul in care nistatinul nu se dovedeste eficient dupa cateva zile de tratament. Unguentul cu Nistatin poate fi folosit si pentru a trata dermatita de scutec a bebelusului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire