Primele luni – griji pentru bebelus

3. Temperamentul
Fiecare bebelus se naste cu propria personalitate. Unii bebelusi sunt mai potoliti, in timp ce altii sunt mai activi. Unii sunt foarte sensibili la mediul inconjurator, reactionand la orice stimul brusc.

Sunt tensionati, iritabili si adesea nervosi. Daca unii bebelusi trebuie tinuti in brate si distrati tot timpul, altii plang si mai tare cand sunt stransi la piept. Este nevoie de timp si rabdare pentru a invata cum sa te comporti cu bebelusul extrem de sensibil.

Curand iti vei dezvolta un simt aparte si vei sti ce ii place lui bebe si cum sa il calmezi. Daca nu ii place sa fie atins, incearca sa nu o iei personal. Cu timpul si printr-o crestere treptata a apropierii fizice, ii va placea sa fie tinut in brate. Majoritatea bebelusilor trec peste agitatia primelor luni si sunt apoi niste copii fericiti.

4. Varsaturile
Scuiparea unor cantitati mici de lapte de la mama este normala. Atunci cand bebelusul continua sa vomite fortat dupa majoritatea alaptarilor, e probabil sensibil la ceva din alimentatia ta sau sufera de stenoza pilorica – o obstructie a stomacului care apare in general la varsta de doua pana la patru luni.

De obicei, varsaturile se inrautatesc progresiv. In cele din urma, bebelusul nu mai ia in greutate sau chiar slabeste si devine deshidratat. Frecvent, pe partea inferioara a abdomenului micutului apar striatii, din partea stanga in cea dreapta, imediat dupa alaptare si inainte de a voma. Radiografia confirma diagnosticul. Obstructia se vindeca printr-o procedura chirurgicala relativ usoara.

5. Bebe se poate agita si daca are dermatita de scutec, care poate aparea din mai multe motive. Aplica unguent cu oxid de zinc, lasa funduletul bebelusului la aer cat mai mult timp posibil.

 6. Colicile reprezinta un termen atotcuprinzator pentru disconfortul bebelusului, caracterizat prin perioade de plans intens si dureri abdominale. Recent, multi bebelusi, despre care s-a crezut initial ca au colici, au fost diagnosticati in schimb cu reflux gastroesofagian, care se mai numeste si, simplu, reflux.

Refluxul este miscarea inversa a mancarii si a acidului din stomac in esofag si, uneori, in gura si pe imbracamintea ta.
Poate cea mai buna idee este sa porti bebelusul pe partea stanga intr-un marsupiu, atat pentru a minimaliza refluxul, cat si pentru a linisti copilul prin miscarea corpului tau.

Atunci cand bebelusul consuma cantitati mari de colostru si mici de lapte gras, stomacul i se goleste rapid, eliminand excesul de lactoza prin scaune. Aceasta are ca rezultat fermentatia crescuta si simptomele de colici.

Poti elimina colicile daca iti convingi bebelusul sa goleasca un san la fiecare hranire, astfel incat sa nu primeasca doar colostru, ci si laptele gras de la sfarsit.

7. Sange in scaun
Desi urmele de sange din scaunul sau scutecul bebelusului indica rareori o situatie de urgenta, pentru parinte reprezinta o sursa de alarmare si, cand apar, cel mai bine e sa iei legatura cu medicul. De obicei, sangele din scaune este urmarea unei fisuri anale sau a intolerantei alimentare.

O fisura anala are de obicei la baza constipatia si incordarea in timpul defecatiei. De vreme ce bebelusii hraniti doar la san nu pot suferi de constipatie, fisurile anale nu apar la acestia. Cauza o reprezinta sensibilitatea la ceva din alimentatia ta.

Unii medici sunt de parere ca bebelusii care au scaune cu sange ar trebui temporar intarcati si hraniti cu formula hipoalergena in locul laptelui matern, insa, de obicei, acest lucru nu este necesar.

In majoritatea cazurilor, sangerarea inceteaza dupa ce mama elimina mancarea cu pricina din alimentatie, iar intestinul bebelusului are timp sa se vindece.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire