9 lucruri pentru care toate viitoarele mame trebuie să se pregătească

Fără categorie

Sunt multe de făcut când ești însărcinată. Participarea la cursuri prenatale, decorarea camerei copilului, alegerea numul, grija suplimentară pe care trebuie să o ai față de tine, treaba la serviciu… Da, gravidele sunt ocupate. Și greul abia acum începe.

Din păcate, nu contează câte ore petreci planificându-ți meticulos lista de cumpărături și citind cărțile de sarcină; este încă greu să te pregătești pentru viața de proaspătă mamă.

Viața ta este pe cale să se modifice pentru totdeauna odată cu venirea pe lume a bebelușului. Va fi un adevărat șoc pentru tine, așa că este o idee bună să fii pregătită pentru cât de mult se vor schimba lucrurile.

Iată 10 lucruri pentru care toate viitoarele mame trebuie să se pregătească:

Lipsa somnului

Dacă ai impresia că ești obosită acum, așteaptă până vine copilul… Al treilea trimestru este cea mai obositoare perioadă, pentru că va deveni apropae imposbil să te poți odihni din cauza burticii.

Nou-născuții dorm mult, dar de obicei nu noaptea și nu pentru perioade lungi de timp. Va trebui să fii gata să-l hrănești la orice oră, să te trezești ori de câte ori se trezește și să ațipești când îți mai rămâne timp.

Schimbările hormonale

Probabil că știi deja că vei trece prin schimbări hromonale importante la câteva zile după naștere. Termenul „baby blues' este adesea folosit pentru a descrie perioada de plâns pe care majoritatea femeilor o experimentează la aproximativ trei până la cinci zile după naștere.

Dar starea de spirit îți va fi afectată pentru mai mult de câteva zile. Acele prime săptămâni ale maternității sunt uluitoare chiar dacă hormonii tăi sunt în continuă schimbare. Așa că acordă-și puțin răgaz pentru a-ți reveni.

S-ar putea să dureze ceva timp să te simți din nou ca tine. Nici nu e de mirare dacă te gândești cât de mult s-a schimbat viața ta în doar câteva luni.

Alăptarea

Poți să participi la cursuri de alăptare, să urmărești DVD-ul educaționale despre alăptare, dar din păcate, aceste lucuri nu îți vor garanta un debut lin al procesului de alăptare.

Alăptarea poate fi grea la început, dar va deveni mai ușoară și mai rapidă cu timpul. Important este să nu renunți. Poți solicita sprijin atunci când ai nevoie și nu trebuie să îți fie teamă să ceri ajutor atunci când ai dificultăți.

Schimbările fizicului tău

Dacă citești reviste glam și ești la curent cu bârfele celebrităților, poți fi tentată să crezi că trupul tău va reveni la dimensiunea de dinainte de sarcină la câteva zile după naștere.

În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Corpul a traversat schimbări uriașe în timpul sarcinii și va dura câteva luni până te vei reface. Și pentru o vreme sânii tăi își vor schimba dimensiunea zilnic.

Este absolut normal. Nu-ți face griji de ceea ce vezi când te uiți în oglindă, fizicul tău va reveni la normal cu timpul.

Monotonia vieții cu un nou-născut

Îl alăptezi, îl culci, îl schimbi. Prima perioadă din viața nou-născutului este epuizantă. Bebelușul tău are nevoie de tine aproape în mod constant, așa că tu va trebui să mereu acolo pentru el. Zilele pot părea nesfârșite.

Unele mame iubesc această etapă din viața nou-născutului; altele nu chiar. Tu amintește-ți că această perioadă va trece mai repede decât îți închipui.

Durerea după naștere

Fie ca ai avut o cezariană, o naștere naturală sau o naștere în apă, va fi nevoie de timp pentru ca organismul tau sa se vindece după acest episod. De fapt, pentru cele care au avut o experiență de naștere perfectă, durerea postpartum poate fi un șoc.

Citește și – Cum știu dacă a făcut copilul insolație. Ce măsuri trebuie luate pentru a-l ajuta

Vei avea dureri în zona inferioară a corpului și poate că mersul la toaletă va fi mai dificil, chiar și mersul. Corpul tău a trecut prin multe și va dura câteva zile pentru ca burtica umflată să se retragă, așa că acordă-ți timp și odihnește-te din plin.

Sfaturi nesolicitate

Probabil că ai primit destule sfaturi când erai însărcinată. Te poți aștepta la și mai multe după naștere.

Oamenilor le place să ofere sfaturi părinților. Vă vor spune cum și când să îți hrănești bebelușul, ce ar trebui să poarte copilul și vor comenta greutatea copilului.

Vei primi sfaturi nedorite de la colegi, prieteni, soacra ta și chiar de la străinii de pe stradă. Face parte din maternitate la fel de mult cum fac și nopțile nedormite sau scutecele murdare. Și da, este enervant.

Să se simtă copleșite

Ai petrecut ultimele nouă luni pregătindu-te pentru naștere. La sfârșitul ei, cineva îți va înmâna un copil și te va lăsa cu el în brațe. Dintr-o dată, vei fi responsabiă pentru viața unei alte persoane, a unui bebeluș micuț cu ochi uriași care se va holba la tine, făcându-te să îți dai seama că habar nu ai ce faci.

Și nu vei avea prea mult timp să te oprești și să te gândești cum trebuie să fii părinte, așa că nu ai de ce să te simți copleșită de ce ți se întâmplă. Trebuie doar să înveți din mers.

Cere și ajutorul pertanerului și al familiei și nu-ți face griji, vei face o treabă excelentă. Bebelușul tău te iubește deja mai mult decât pe oricine altcineva din lume.

Viața intimă

Sexul ar putea fi ultimul lucru în mintea ta în perioada postpartum.

Este ok să nu ai chef. Nu te grăbi. Vorbește cu partenerul tău despre cum te simți și explică-i că ai vrea să mai aștepți puțin înainte de a face sex (dacă asta îți dorești).

Sexul după naștere se poate simți foarte diferit. Un studiu a scos la iveală că 64% dintre mame au avut probleme sexuale în primele șase luni după nașterea copilului lor.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din