Vara e aici! Este un sezon atât de frumos și, mai ales dacă aveți un copil activ, căruia îi place să se joace și să exploreze, este perfect pentru timpul în familie și activități distractive în aer liber. Dar vara poate fi asociată și cu unele probleme de sănătate, cum este insolația.
Insolația la copii mici este o afecțiune care poate fi prevenită. Nu există om care să nu fi auzit despre epuizarea termică și insolație. Ambele sunt afecțiuni legate de căldura excesivă, în care temperatura corpului crește. Epuizarea termică apare înainte de insolația și dispare de obicei, la câteva minute după ce persoana a fost îndepărtată din preajma sursei de căldură extremă – adică dusă dintr-un mediu fierbinte într-un loc răcoros, unde circulă aerul.
Citește și – Mihai Craiu, despre cum recunoaștem deshidratarea severă în rândul copiilor foarte mici
Dacă o persoană care suferă de epuizare termică nu este îndepărtată din mediul cu temperatură ridicată, epuizarea termică poate escalada rapid în insolație. Aceasta este o urgență care pune viața în pericol și necesită o acțiune imediată; prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea unui copil mic.
Când un copil suferă de epuizare termică, organimsul lor începă să reacționeze la creșterea temperaturii corpului. Iar primele simptomele sunt:
Apoi se dezvoltă insolație și are semne de avertizare foarte clare:
Citește și – Medicul Mihai Craiu, despre cum recunoaștem simptomele insolației la sugari: „Ne pot duce cu gândul la o infecție!'
În momentul în care îți dai seama că micuțul tău a fost expus temperaturilor ridicate și are simptome de ale afecțiunilor legate de căldură, trebuie să acționezi rapid, făcând următoarele:
Dacă nu există o îmbunătățire rapidă a stării de sănătate a copilului, înseamnă că micuțul suferă de insolație, o urgență care pune viața în pericol și necesită ajutor medical imediat.
Apelați serviciile de urgență dacă nu există o îmbunătățire rapidă a stării copilului dvs. după ce ați luat măsurile de mai sus. În cazul în care copilul este letargic sau se trezește cu greu, sunați la serviciile de urgență. Continuați să parcurgeți pașii anteriori, asigurându-vă că există răcire, hidratare adecvată cu suficiente lichide și îmbrăcăminte adecvată.
Vorbiți cu copilul tău, chiar dacă nu răspunde.
Contactul piele-piele reglează temperatura corpului, fie că trebuie să urce sau să scadă. Pune-ți copilul aproape gol pe corpul dumneavoastră gol.
Prevenirea este cheia pentru a evita epuizarea termică și insolația. Asigurați-vă că urmați aceste trei sfaturi în zilele foarte călduroase pentru a preveni deshidratarea și bolile de căldură:
Foto – 123rf.com