Un bebeluș a murit după ce medicii au uitat să-i facă o injecție de rutină la naștere

Un bebeluș a murit la șapte săptămâni de la naștere, după ce medicii au omis să-i facă o injecție de rutină.

William Moris-Patto s-a născut la spitalul Addenbrooke din Cambridge, unde s-a raportat, din greșeală, că a primit o injecție cu vitamina K – care este necesară pentru coagularea sângelui. Injectarea este administrată în mod obișnuit nou-născuților pentru a preveni o deficiență care poate duce la sângerare necontrolată.

„Nu am ajuns niciodată să-i cumpărăm un pătuț, a trebuit să alegem un sicriu”

Părinții săi, Naomi și Alexander Moris-Patto, amândoi oameni de știință în vârstă de 33 de ani din Chatteris, Cambridgeshire, doresc să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța acestei vitamine, după ce un medic legist a concluzionat că William nu ar fi murit dacă spitalul i-ar fi administrat injecția. Medicul legist Lorna Skinner KC a descris omisiunea drept „un eșec grav în îngrijirea medicală echivalează cu neglijență', notează The Guardian.

Naomi Moris-Patto, care conduce un laborator de cercetare privind dezvoltarea embrionilor umani la Institutul Francis Crick, a declarat: „Băiețelul nostru a fost cel mai prețios lucru pentru noi și am face orice pentru pentru a-l avea iar in brațele noastre. Nu mai putem face asta, dar pot încerca să mă asigur că niciun alt copil nu este pus în pericol din cauza acelorași omisiuni.

Citește și: O fetiță care s-a întors de la școală cu simptome de răceală a murit la câteva ore după ce a ajuns acasă

William s-a născut prematur la 34 de săptămâni și a rămas în spital timp de două săptămâni înainte de fi trimis primi acasă. În orele de după naștere, Moris-Patto își amintește că a întrebat dacă a primit injecția cu vitamina K și a fost asigurat că i-a fost făcută. Toți bebelușii se nasc cu o deficiență de vitamina K o primesc, iar în cazul prematurilor este și mai importantă.

William a început să se simtă rău într-o noapte, la nici două luni după naștere, și a fost dus înapoi la Addenbrooke cu ambulanța. Medicii au spus că a suferit o hemoragie cerebrală și, în ciuda faptului că medicii i-au făcut o intervenție de urgență, copilul a murit în brațele părinților săi șase zile mai târziu.

„Este devastator că nu îl vom vedea niciodată pe William zâmbind. Nu am ajuns niciodată să-i cumpărăm un pătuț, a trebuit să alegem un sicriu”, a spus Moris-Patto.

În urma unei anchete care a durat cinci zile în Huntington, Cambridgeshire, s-a stabilit că lui William nu i s-a administrat vitamina K după naștere, dar că a fost înregistrată injecția, din greșeală. El a murit din cauza sângerării prin deficiență de vitamina K sau VKDB, care apare la până la 1,7% dintre bebelușii care nu primesc vaccinul la naștere, potrivit National Childbirth Trust.

„La moartea lui a contribuit neglijența”

Medicul legist a spus: „Eșecul de a administra vitamina K a fost ceva grav în îngrijirea medicală echivalând cu neglijență. Există o legătură cauzală clară și directă între acel eșec și moartea lui William, prin aceea că, dacă i s-ar fi administrat vitamina K, nu ar fi murit. William a murit din cauze naturale – o deficiență de vitamina K, care a provocat o hemoragie intracerebrală spontană. La moartea lui a contribuit neglijența, deoarece nu i s-a dat vitamina K după naștere și, dacă ar fi fost, nu ar fi murit.'

Moris-Patto a spus anchetei: „Este peste măsură de crud că fiul nostru a murit, dar și mai rău că ar fi putut fi prevenit, dacă i s-ar fi administrat injecția cu vitamina K așa cum ar fi trebuit”.

„Ne-am pus încrederea în ei pentru a avea grijă de William”

Cuplul, care are un fiu în vârstă de 14 luni, pe nume Charlie, a acuzat încrederea fundației NHS a spitalelor Universității Cambridge de „eșecuri sistematice' în sistemele lor IT și de păstrare a evidențelor.

Moris-Patto a spus: „Ne-am pus încrederea în ei pentru a avea grijă de William când era mic și prematur și singur în acea primă oră când eu aveam nevoie de îngrijirea mea după naștere. Este greu să-ți imaginezi o persoană mai dependentă ca el și nici atunci nu au făcut lucrurile pe care ar fi fost de așteptat să le facă. Există o trădare a încrederii și asta nu se va trece cu vederea.”

Alexander Moris-Patto, cercetător de la Universitatea din Cambridge, care a co-fondat recent William Oak Diagnostics pentru a testa deficiențele la bebeluși, a subliniat importanța injecției cu vitamina K, adăugând că aproximativ 1% din populația Regatului Unit renunță la aceasta. „Vrem ca oamenii să știe mai multe despre asta, să înțeleagă cât de critic poate fi și ca spitalele să își asume în serios responsabilitatea pe care o au în acele prime ore prețioase din viața unui copil” – a spus el.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton