Răceala și gripa – cum le previi

Sezonul rece aduce după sine răceala și gripa. În timp ce bebelușii sunt mai rezistenți decât credem și sunt oarecum protejați în fața răcelii și gripei datorită anticorpilor din laptele matern, ei sunt mai vulnerabili decât copiii mai mărișori în fața răcelilor și gripelor și pot trece prin 6-10 astfel de episoade pe an.

 

Cum previi răceala și gripa:
1. Alaptarea – exista studii conform carora bebelusii alaptati sunt mai feriti de raceli si gripe, gratie anticorpilor continuti de laptele matern. Medicii recomanda prelungirea perioadei de alaptare si dupa inceperea diversificarii.

2. Igiena– poate suna banal, dar apa si sapunul fac minuni cand este vorba despre transmiterea microbilor. Recomandate sunt si servetelele antibacteriene si toate produsele care dezinfecteaza locurile atat de accesibile copiilor mici…

3. Izolarea (tine la distanta alti copii bolnavi) Regula valabila mai ales in primele luni de viata, cand bebelusii sunt extrem de vulnerabili. Sa nu va fie jena sa-i intrebati pe vizitatorii care au copii mai mari daca sunt sanatosi, inainte de a-si face aparitia prin preajma patutului bebelusului vostru!

4. Vaccinurile – unii pediatri le recomanda ca mijloc eficient de prevenire a gripei, altii sunt mai circumspecti. Americanii vaccineaza antigripal bebelusii sanatosi cu varste intre sase si 24 de luni.

Cum deosebești răceala și gripa

Fiecare raceala debuteaza treptat si dureaza aproximativ noua zile. In primele trei zile, copilul care raceste (si este contagios) este agitat, are mai putina pofta de mancare si poate avea febra.

In a doua sau a treia zi a racelii se manifesta zgomotos nasul (care curge incontinuu si acesta este si semnul ca organismul lupta cu boala).

In urmatoarele trei zile febra este mai mica sau dispare, nasul este infundat de mucozitati dense, galbui si poate aparea si tusea, in special noaptea, cand cel mic este culcat pe spate si mucozitatile se aduna, blocand caile respiratorii. Ultimele trei zile sunt cele de recuperare, copilul se comporta (aproape) normal si incepe sa manance din nou bine.

Gripa, in schimb, are un cu totul alt ciclu „de viata. Debuteaza de cele mai multe ori brusc, primele simptome manifestandu-se in interval de cateva ore. Febra dureaza doua-trei zile si copilul se recupereaza mult mai greu decat dupa o raceala.

Reactiile sunt mult incetinite, apetitul dispare si tusea il necajeste zile intregi. Bauturile calde subtiaza mucusul si amelioreaza astfel tusea. Ceaiurile contin si teofilina, care are un efect descongestionant, deschide caile respiratorii si calmeaza iritatiile.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul