Alăptarea: 3 beneficii la care nu te gândești

Știm că alăptarea are o mulțime de beneficii pentru bebeluș, că prin intermediul laptelui matern cel mic primește o protecție suplimentară în perioada în care imunitatea lui nu este suficient de dezvoltată, că între mama care alăptează și sugar se creează o legătură profundă. Dar uite și alte 3 beneficii pe care le are alăptarea și la care nu te gândești în mod normal.

 

Copiii alăptați sunt mai feriți de riscul de a deveni supraponderali

Cantitatea și compoziția laptelui matern se modifică pe principiul 'cerere și ofertă', iar bebelușul se autoservește cu exact cantitatea și nutrienții de care are nevoie. În timp ce la masa cu biberonul îl mai poți păcăli, să-i mai strecori 20 ml de lapte dacă ți se pare ție că nu a mâncat destul, la sân lucrurile nu funcționează așa și bebe respinge sânul când s-a săturat. Bebelușul știe cel mai bine de cât are nevoie, iar alăptarea permite păstrarea mecanisumul natural de hărnire, fără intervenia mamei care a crescut crezând că trebuie să papi tot din farfurie. (vezi și Primele luni – cât lapte trebuie să mănânce bebelușul)

 

Alăptarea previne constipația

Scaunele copiilor alăptați la sân sunt și mai deschise la culoare și mai moi decât ale celor hrăniți cu formule. Scutecele trebuie schimbate mai des, dar asta nu înseamă că cel mic are diaree. Dimpotrivă – studiile arată că bebelușii hrăniți natural suferă mai puține episoade de diaree decât cei hrăniți artificial. Cel mai probabil datorită faptului că anticorpii din laptele matern îi ferește de infecții digestive care au drept 'efect secundar' diareea.

 

Alăptarea previne episoadele de otită

Deși otitele sunt recurente în primii 3 ani de viață, bebelușii alăptați sunt mai feriți decât cei hrăniți artificial de infecțiile la nivelul urechii. În afara anticorpilor din lapte care îi feresc pe cei mici de infecții, ar fi vorba, se pare, despre modul diferit de a suge pe care îl are un bebeluș alăptat față de unul hrănit la biberon. Alăptarea permite astfel o mai bună funcționare a trompei lui Eustachio, iar acest lucru protejează împrotriva infecțiilor, care se declanșează ca urmare a acumulării de bacterii în lichidul nedrenat de la nievlul urechii.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul