1,5 milioane de sticle de suc pentru copii vor fi retrase din magazine

Autoritatea Snatiar Veterinară a anunțat retragerea de pe piață și distrugerea a 1,5 milioane de sticle de suc.

Este vorba despre două sortimente de suc, consumate adesea de copii, care ar fi contaminate cu o substanță cancerigenă – oxid de etilenă.

Mai exact, sunt vizate 13 loturi de suc Figo de 300 de ml, cu aromă de portocale şi mandarine, care expiră în iunie şi iulie, anul viitor, şi cinci loturi de suc cu multivitamine. În plus, sunt retrase şi două sortimente de suc Fruit&Friends, la 2 litri: patru loturi cu aromă de portocale şi încă patru cu portocale, mere şi piersici, care expiră în martie şi aprilie, anul viitor.

Această substanță este interzisă în Uniunea Europeană. Sticlele de suc retrase conțin o cantitate foarte mică de oxid de etilenă, care nu poate fi nici măcar detectată de aparate, dar chiar și așa, autoritățile au descis eliminarea riscului îmbolnăvirii în urma consumului acestor produse.

Citește și: Tu știi ce conține sandvișul copilului? Lista aditivilor alimentari periculoși care se regăsesc în salamuri

Sucurile cu probleme se află în patru lanțuri de supermarketuri ce au magazine în toată țara.

„Este vorba de o depăşire de oxid de etilenă în aditivul introdus în extractul de fructe, care la rândul său a fost introdus în aceste sucuri. În urma analizelor efectuate pe aceste tipuri de sucuri, nu a fost identificat acest oxid de etilenă, dar pe principiul precauţiei s-a dispus retragerea de pe piaţă, mai ales că sunt sucuri care sunt consumate în general de copii', a explicat Mihai Ponea, ANSVSA, potrivit știrileprotv.ro.

În sucurile respective, substanța nu a fost identificată pentru că este sub limita detectată de echipamente, dar un aditiv pe care aceste băuturi îl conţin – guma de caruba, E410 – este contaminat cu oxid de etilenă.

„Nu există un nivel sigur pentru consumator, nu există un nivel sigur pentru mediu şi de aceea acest produs este interzis în UE. Poate provoca mutaţii, este un perturbator neuro-endocrin redutabil. Efectele sunt cumulative, sunt dezvoltate în timp', a spus Dr. Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri