3 probleme în cuplu: cum le rezolvi

O relație de cuplu este asemănată de multe ori de către psihologi cu un copil. Nu este suficent ca legătura să se nască. Când ești în cuplu, acea legătură trebuie crescută, întreținută, îngrjită în fiecare zi. Iată 3 probleme care apar frecvent în cuplu și soluțiile pentru a le rezolva:

 

 

Problema: Nu mai sunt fluturași/scântei

Soluția – schimbă vibrația în cuplu
În cuplu, mai ales dacă vorbim despre un cuplu cu vechime, se rezolvă toate problemele de zi cu zi. Nu e nimic rău cu asta, sunteți împreună la bine și la greu, dar după un timp, ajungeți să discutați numai problemele, nu și lucrurile bune. Fluturașii și scâteia dispar și rămân doar facturile, ratele la bancă, toate acele probleme administrative și deloc sexy. Psihologii spun că primele 5 minute dintr-o întâlnire dau tonul pentru toată conversația. Și ne sfătuiesc ca atunci când ajungem acasă, să ne abținem măcar într-o primă parte de la inventarierea problemelor care ne macină. Indiferent cât de multe și cât de mari ar fi problemele, începeți ziua voastră împreună (care se petrecere, de fapt, seara) cu ceva pozitiv – o povestioară amuzantă de peste zi, o amintire plăcută legată de voi doi, orice în afară de o problemă sau de ceva administrativ de rezolvat. Va fi greu la început, dar dacă începeți cu ceva pozitiv întâlnirea voastră, va fi mai ușor să gestionați problemele. O asemenea abordare schimbă vibrația în cuplu, iar relația nu va fi numai una 'cu probleme'.

 

Problema: Situația e cam neagră la birou

Soluția: Rezolvă-ți problemele acolo!

Conflictele, neînțelegerile cu colegii pot apărea în mod frecvent. Fie ne simțim neapreciați sau nerespectați, fie trebuie să suportăm toanele unui șef greu de mulțumit. Dar în loc să gestionăm situația la birou, noi venim cu problema de la birou acasă și o dezbatem în cuplu. Asta încarcă foarte tare relația și ne umple de frustrare mai tare, pentru că de puține ori partenerul poate evalua situația așa cum am vrea noi să o facă. El ne poate susține, dar nu ne poate rezolva problemele, căci noi, și nu el, mergem zilnic la biroul unde au loc toate acele tensiuni, și doar noi, nu el, putem rezolva o problemă de la birou.

 

Problema: E obligație, nu o plăcere când vă întâlniți cu prietenii

Soluția: reconectați-vă sau schimbați prieteniicuplu
Prieteniile sunt și ele ca oricare altă relație: trebuie întreținute sau pier. Și ca în orice altă relație, și într-o prietenie, lucrurile se schimbă, evoluează – nu întotdeauna în direcția în care vă doriți voi. Dacă în cuplu, unul dintre voi vrea să vă vedeți cu Popeștii, iar celălalt vede în asta o corvoadă și nu o plăcere, discuțiile pot tensiona relația voastră de cuplu. Prima variantă ar fi să salvați relația de prietenie. Atunci când vă întâlniți, ascultați cu adevărat prietenii deveniți între timp cam plictisitori sau enervanți. Dacă vă verificați mail-ul sau cererile de prietenie pe facebook din 5 în 5 minute,  și sunteți doar fizic acolo, dar de fapt nu participați la acea întâlnire, sigur că vi se pare că a fost o pierdere de timp. Dacă acordați o șansă reală relației, s-ar putea ca ea să-și revină. Și dacă faceți eforturi și lucrurile tot nu merg, nu mai rămâne decât varianta înc are să aveți o discuție în cuplu, să-i spuneți partenerului ce simțiți și să încercați să găsiți soluția împreună. Uneori, aceasta poate fi și să renunțați la o relație de prietenie pe care nu o mai simțiți ca atare, decât să aveți discuții pe temă în cuplu (vezi care sunt  Top 5 motive de ceartă între soți)

 

Foto: Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie