4 metode care te ajută să previi epiziotomia

Sunt situații în care epiziotomia este necesară. Dacă bebelușul se află în suferință și trebuie expulzat de urgență, dacă este prea mare sau dacă țesutul din jurul vaginului este 'fragil', medicul va efectua epiziotomia. Epiziotomia se efectuează și când există risc iminent de ruptură sau multiple rupturi,  greu de vindecat. Specialiștii spun însă că există câteva lucruri pe care le poți face, pentru a preveni situația în care epiziotomia este necesară.

 

Cât mai multe exerciții Kegel

Exercițiile Kegel, efectuate încă din timpul sarcinii, te ajută să păstrezi sănătatea pielii și a țesuturilor și să tonifici perineul. Uite aici și alte metode care te ajută să pregătești perineul pentru naștere.

Încălzește perineul

Dacă perineul este cald în timpul travaliului, circulația sanguină ese îmbunătățită, iar musculatura relaxată, ceea ce previne riscul de ruptură (care impune epiziotomia). Unii medici recomandă aplicarea de comprese cu apă caldă în zona perineală sau chiar inserarea unul tub cu apă caldă în timpul travaliului.

Folosește un lubrifiant

Aplicarea unui lubrifiant ajută la reducerea fricțiunii în zona perineală și ajută la o mai bună și rapidă expulzie, diminuând riscul de rupturi.

Nașterea pe o parte

Deși mai puțin ortodoxă, o poziție de naștere pe o parte ajută la reducerea presiunii exercitate asupra perineului, previne riscul de ruptură și dimiunează astfel necesitatea de a efectua epiziotomia.

Medicul tău este cel care stabilește dacă este cazul sau nu să efectueze epiziotomia. Nu te îngrijora, chiar dacă 'ajungi la cuțit' – rana se vindecă mult mai repede decât crezi. Uite aici cum să te îngrijești după o epiziotomie.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton