5 indicii că îi ies primii dințișori

După ce perioada colicilor s-a sfârșit cu bine, bebelușul tău trece iarăși printr-o etapă dificilă, atunci când își fac apariția primii dințișori. Simptomele își pot face apariția cu 3-4 luni înainte de erupția dentară propriu-zisă și pot diferi mult de la un bebeluș la altul. Uite totuși câteva dintre indiciile care arată că primii dințișori vor apărea curând:

Salivează abundent

Aprovizionează-te cu bavete, căci în perioada în care salivează excesiv, trebuie să-l cureți la fiecare câteva minute. Excesul de salivă poate să producă accese de tuse sau poate declanșa chiar un episod de reflux gastric.

Mușcă!

Te apucă de degete, îți capsează sânii în timp ce alăptezi sau mușcă din bara de protecție a pătuțului de lemn. Nu te speria, nu ai un copil agresiv, este doar o formă de a elibera presiunea pe care o simte la nivelul gingiilor, atunci când primii dințișori sunt pe care să apară. Uite cum să reacționezi când copilul te mușcă!

Plânge mai mult

Acesta este un indiciu relativ greu de citit, căci bebelușii plâng destul de mult în primele luni de viață și orice stimul deranjant poate declanșa un acces de plâns – vezi aici cum să diferențiezi cele mai frecvente tipuri de plâns. Plânsul cauzat de disconfortul la apariția primilor dințișori este însă unul aparte – bebelușul plânge zgomotos într-o primă fază, apoi 'se plânge' dacă îl iei la tine în brațe și-l consolezi – el vrea să-i înțelegi durerea.

Nu mănâncă

Zilele trecute nu-l puteai lua de la sân sau plângea când golea al doilea biberon, iar acum abia mănâncă. Nu este bolnav, dar presiunea pe care o resimte la nivelul gingiilor atunci când suge este foarte mare și accentuează durerea pe care o simte oricum în perioada când primii dințișori se pregătesc să apară.

Nu doarme

Fără a exista vreo dovadă palpabilă, științifică, în acest sens, se pare că durerile gingivale cauzate de erupția dentară sunt mai mari în timpul nopții. Este posibil ca acestea să nu fie, de fapt, mai mari, dar cum noaptea bebelușul nu este distras de alte activități amuzante, le resimte ca atare, de unde și somnul lui agitat sau nopțile albe. Înarmează-te cu răbdare!

Ce poți face când apar primii dințișori:

  • ii ies dintisoriiAi grijă să cureți delicat, cu o periuță specială din cauciuc moale, zona gingiilor după masă – inflamația se poate accentua dacă resturi de lapte sau piureuri pătrund în gingie, acolo unde ea este deja crăpată, iar bacteriile se pot acumula rapid. În plus, când freci ușor gingia, deși inițial durerea se intensifică, ulterior, presiunea se disipează și diminuează disconfortul provocat de erupția dentară.
  • Folosește inele gingivale speciale, care să reducă presiunea. Încă și mai folositoare sunt atunci când le scoți din congelator, senzația de rece amorțind zona și diminuând durerea.
  • Vorbește cu medicul pediatru, care îți poate prescrie la nevoie un antiinflamator sau un analgezic, special concepute pentru copii.
  • foto Shutterstock

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton