5 mituri despre contraceptie

Desi ar fi trebuit sa dispara de mult, miturile dezbatute in acest articol circula in continuare, in medii foarte variate. Nu le da crezare, ci intreaba-ti medicul.

 

„Am auzit ca pilulele contraceptive ingrasa sau ca sunt, si ele, una dintre cauzele cancerului. Sau ca dupa o anumita varsta, nu mai trebuie luate.

Deseori iti ajung la urechi astfel de afirmatii si nu stii daca sa le dai sau nu crezare… In prezent insa, spre deosebire de acum 30 de ani, lucrurile stau cu totul altfel in ceea ce priveste eficienta pilulei contraceptive – asta, datorita numeroaselor imbunatatiri care i-au fost aduse ca urmare a unor studii foarte riguroase.

Vei afla, de exemplu, ca este cu totul desuet sa dam vina exclusiv pe contraceptivele orale moderne pentru cresterea noastra in greutate. Adevarul este mai degraba altul: cand vine vorba despre kilogramele in plus, suntem in stare sa invocam orice alt motiv in afara propriilor noastre excese alimentare sau a proastelor deprinderi de alimentatie…

Doar medicul te poate instrui asupra modului de utilizare corecta a pilulei.

1. Contraceptivele orale ingrasa
Tema ingrasarii isi are originea in urma cu peste 30 de ani. La acea vreme, tipurile de hormoni (estrogenii si progestativele) din componenta pilulelor contraceptive erau diferite de cele din ziua de azi (cum diferite erau si dozele utilizate). Dar contraceptivele orale au suferit modificari importante: dozele de estrogeni au scazut de circa trei-cinci ori, iar tipul de molecula progestativa e cu totul diferit.

Studii realizate pe grupuri numeroase de utilizatoare au demonstrat ca nu e vorba de o crestere in greutate mai mare de 1,5-2 kg in primele luni de utilizare; aceasta tinde sa se reduca ulterior, asa incat, dupa un an de utilizare, greutatea e aproximativ egala cu cea de dinainte. As spune mai degraba ca exista o tendinta, general umana, de a da vina pe un factor exterior pentru o vina care iti apartine, fiindca nimeni nu s-a ingrasat fara sa manance mai mult decat ii era necesar.

2. Contraceptivele orale determina aparitia cancerului de san.

Idee raspandita si de unii medici, care invoca unele cazuri cunoscute drept argument infailibil pentru teoria lor.

Care e adevarul? In lume, exista peste doua sute de milioane de femei care utilizeaza pilula contraceptiva. Ele sunt urmarite atent de firmele producatoare si de mii de medici specializati in planificare familiala, medicina de familie, ginecologie, endocrinologie. Anual, sunt intreprinse numeroase studii, foarte riguroase, de catre cercetatori din toata lumea.

Concluzia acestora, acceptata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, e foarte clara: contraceptivele orale NU cresc riscul de aparitie a cancerului de san. Mai mult, s-a demonstrat ca pilula protejeaza de cancerul de ovar si de cel de endometru (tesutul care imbraca interiorul uterului).

3. Dupa 35 de ani nu e bine sa se foloseasca contraceptivele orale

Din nou, o idee imbratisata de catre unii medici si de multe persoane educate. Enuntul corect al ideii este: femeile fumatoare nu mai au voie sa recurga la pilule contraceptive dupa 35 de ani. Interdictia isi are originea in observatiile clinice efectuate de-a lungul timpului: s-a observat o crestere semnificativa a riscului cardiovascular la femeile fumatoare de peste 35 de ani care utilizau contraceptive orale.

Mai exact, o persoana din a-ceasta categorie trebuie sa aleaga intre fumat si pilula. Daca alege fumatul, i se vor prezenta alte metode la care poate recurge (contraceptive monohormonale, de pilda); daca alege pilula contraceptiva, o va putea folosi in continuare multi ani.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning