6 Drepturi ale mamelor

Nu toate mamicile au posibilitatea de a sta acasa pe perioada celor doi ani dedicati concediului de crestere si ingrijire a copilului. Daca alaptati si trebuie sa reveniti la birou, trebuie sa stiti care va sunt drepturile, pe care le puteti solicita legal, neconditionat.

1. Dreptul la reducerea programului de munca

In baza recomandarii scrise a medicului de familie, salariata insarcinata care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului (art. 13 din OUG 96/2003).

Pentru a beneficia de aceasta reducere, salariata trebuie sa aduca angajatorului o recomandare de la medicul de familie si sa solicite reducerea programului printr-o cerere scrisa.

Prin „durata normala de munca” se intelege, de regula, 8 ore/zi. Reducerea timpului de lucru nu va putea fi acordata insa salariatei care lucreaza cu contract individual de munca cu timp partial.

2. Facilitati pentru salariata care alapteaza:

Are dreptul, in timpul programului de lucru, conform art.17 alin(1) din O.U.G. nr. 96/2003, la doua pauze pentru alaptare, de cate o ora fiecare. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul. Potrivit art.17 alin (2) al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, aceste cauze pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca, cu doua ore.

Reducerea se acorda pe baza cererii mamei copilului. Cererea poate fi facuta pe intreaga perioada in care mama alapteaza, iar copilul nu a implinit varsta de un an. Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale ale mamei.

Neacordarea a doua pauze de alaptare de cate o ora pana la varsta de 1 an a copilului se supune angajatorul la plata unei amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 lei.

3. Dispensa pentru consultatii prenatale

Dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite de catre angajator salariatei, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale, in timpul programului de munca (art. 2, lit. f din OUG 96/2003).

In baza Ordonantei, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatei insarcinate dispensa pentru consultatiile prenatale in limita a maximum 16 ore/luna, daca aceste investigatii se pot efectua numai in timpul programului de lucru.

Dispensa pentru consultatiile prenatale nu afecteaza in niciun fel drepturile salariale.

 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice