6 metode eficiente prin care să-ți înveți copilul să facă la oliță

Metodă garantată prin care să-ți înveți copilul să meargă la oliță sau la toaletă nu s-a inventat încă. Cu toate acestea, poți încerca mai multe metode și vei vedea care funcționează și în cazul copilului tău.

Studiile arată că, în ultimii ani, părinții tind să-și învețe copiii să-și facă nevoile la oliță la vârste tot mai înaintate. Lipsa timpului și teama de eșec îi fac pe aceștia să amâne momentul renunțării la scutece. Astfel, aproximativ 40% dintre copiii cu vârsta de 3 ani nu fac încă la oliță. Există însă câteva metode care, de cele mai multe ori, dau rezultate. Iată care sunt acestea:

Pune-i olița la îndemână și așteaptă

Această metodă implică destul de multă răbdare și începe să dea roade abia după vârsta de doi ani, când copilul devine conștient de nevoile sale fiziologice. Pune-i olița în baie, explică-i cum se folosește, dar nu pune presiune pe el. În momentul în care el vrea să stea pe oliță, laudă-l.

Potrivit specialiștilor, metoda aceasta este mai eficientă în cazul copiilor care au un frate sau o soră mai mare și vor să-i copieze.

  • Argumente pro- este o metodă care nu naște frustrări și copilul decide singur când este pregătit să facă la oliță
  • Argumente contra – astfel se poate amâna foarte mult momentul în care veți renunța la scutece.

Mersul la oliță planificat

Această metodă poate fi eficientă dacă poți petrece mai multe zile cu copilul, acasă. Încurajează-l să meargă la oliță și chiar pune-l tu la intervale fixe de timp. Între aceste intervale, întreabă-l din când în când dacă simte nevoia să meargă la baie, astfel îl vei determina să recunoască senzația.

  • Argumente pro- Această metodă va face ca micuțul să conștientizeze faptul că este normal să meargă la baie atunci când simte că trebuie să-și facă nevoile
  • Argumente contra- Trebuie să ai timpul și răbdarea necesare. În zilele în care vei aplica această metodă nu vei mai putea face prea multe lucruri.

Schimbarea scutecelor cu chiloței impermeabili

Dacă renunți la scutecele obișnuite în favoarea celor tip chilot, pe care copiii le pot da singuri jos, ar putea fi o metodă eficientă. Încurajează-l să meargă la oliță și arată-i cum poate face singur asta. Apoi laudă-l.

Această metodă se poate pune în aplicare și cu chiloți normali, dacă îți asumi riscul accidentelor nedorite.

  • Argumente pro- Este o modalitate de a-ți învăța copilul să meargă singur la baie și, în cazul chiloților normali, să conștientizeze ce se întâmplă dacă nu face la oliță.
  • Argumente contra-scutecele tip chilot sunt mai scumpe decât cele obișnuite și pentru multe familii poate fi un efort financiar.

Citește și : Cum să îți înveți copilul să folosească olița în trei zile
Când poate copilul să facă la oliță?

Recompensa

Încurajează-ți copilul să facă la oliță și de câte ori o face, oferă-i o recompensă, ceva ce știi că l-ar bucura. Această metodă poate fi combinată cu oricare alta.

  • Argumente pro- pentru unii dintre copii ideea de a merge în parc, cu bicicleta sau poate până la raionul de jucării poate să fie foarte atractivă și să dea roade.
  • Argumente contra-există riscul să aștepte recompense ori de câte ori face un lucru bun, iar lipsa acestora ar putea naște frustrări.

Cumpără-i chiloții preferați

Această metodă implică într-adevăr o investiție, dar oricum va trebui s-o faci la un moment dat. Cumpără-i chiloți colorați, cu personaje din desenele animate preferate sau cu animalul pe care îl îndrăgește. Va fi încântat de ei și nu-i va conveni să-și murdărească personajul îndrăgit. Oferă-i alternativa: olița.

  • Argumente pro- Copilul va resimți mult mai puternic 'accidentele' și va da fuga la baie pentru a le preveni
  • Argumente contra- Această metodă este cea mai riscantă, pentru că micuțul ar putea uda covorul, canapeaua sau alte lucuri din casă.

Mersul la oliță ca un joc

De fiecare dată când copilul tău își face nevoile la oliță cântă-i un cântecel de laudă. Versurile nu trebuie să fie elaborate, spune ce simți și ce crezi că l-ar încânta.

  • Argumente pro- acest gen de recompensă îi poate crește încrederea în sine. Copiii, de regulă, reacționează mai bine la o laudă din partea părinților sau a apropiaților decât la o jucărie spre exemplu.
  • Argumente contra- există riscul ca atunci când se produc accidente copilul să fie foarte dezamăgit și atunci ar fi bine să-i explici că mai pot avea loc și situații de acest gen.

Sursa: parenting.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau