7 gesturi pentru viitorul planetei

Asadar, in loc de o ora in care televizorul sa mearga (pentru cei mari) si calculatorul sa se incinga (de la jocul celor mici), alegeti o ora impreuna, prin parc. Avantaj: nici nu trebuie sa te gandesti la viitorul planetei, beneficiile se vad imediat: o minte mai limpede, oxigenata si timp de calitate petrecut impreuna.

Inlocuieste becurile incandescente cu becuri economice: costul inital mai mare al acestora merita, pentru ca economiile facute apoi vor fi duble. UE doreste sa inter-­zica folosirea becurilor vechi dupa 2009.

Valoarea apei
In timp ce noi ne spalam ma­sinile cu tone de apa, ne ducem la piscine, facem baie zi de zi, punem la lucru masinile de spalat si lasam robinetul sa curga in nesti­re, alti oameni, in tarile sara­ce ale lumii, mor deja de sete.

Ia macar cateva ma­suri elementare pentru eco­nomisirea acestei pretioase resurse: in caz ca ai un robinet de apa care picura, repara-l urgent! Desi ti se pare ca e vorba de o cantitate infima, tone de apa se pierd in acest fel zilnic chiar si intr-un oras mic. Spala doar atunci cand ai o in­trea­ga masina de spalat si invata-ti copiii sa faca dus si sa nu lase robinetul cur­gand (ori picurand).

Carburantii
Cum puteti face si mai multe pentru evitarea po­lu­a­rii?
E drept ca nu va pu­teti per­mite inca sa fo­lositi o ma­sina alimentata pe pila electrica, din simplul mo­tiv ca e prea scum­pa pen­tru bugetul familiei…

Insa aveti si alte mijloace la indemana pentru a o face: alegeti, de pilda, mersul pe bicicleta (sau pe role, e chiar la moda!). Iata o acti­vitate de timp liber super antrenan­ta, care ii ajuta mai ales pe adulti sa protejeze mediul pentru ca nu mai folosesc (macar pentru drumul la piata) masina.

In plus, mersul pe bicicicle­ta e sanatos, iar daca fa­ceti asta in familie, cat mai des, aveti mari sanse sa-i convingeti si pe altii din orasul vostru sa va adopte obiceiul.

Sa fie verde!
Salvati parcurile! Invatati copiii sa fie protectori cu na­tura, iar aceasta ii va rasplati. Asadar, copii, nu rupeti florile, nu stricati ra­sadurile si spatiile verzi (totusi, da, puteti sta pe iarba daca e vorba de un gazon), nu rupeti crengi din copacei (si din nou da: aveti voie sa culegeti zar­zare, dar cu grija).

La picnic, in parc
Nimanui nu-i plac gu­noa­iele lasate in urma de altii: fie ca e vorba de sticle, hartie, conserve, resturi alimentare, zona de­vas­tata pe care o observi adesea ramasa in urma unui picnic este o palma data naturii.

Macar voi stran­geti-va resturile si duceti-le la gunoi. Nu aruncati in apa sticle (sau chistoace de tigari). Faceti focul in spatii special amenajate, apoi stingeti-l cand plecati (si mai ales nu uitati sa le spuneti copiior ca astazi puteti primi o amenda daca faceti focul in natura).

Mancarea
Iata o resursa pe care (indiferent ce crezi) o risipim si nici macar nu ne dam seama.
In special noi, oamenii din tarile „civili­za­te“. De cate ori n-ai aruncat resturi din frigider sau din camara pentru ca s-au stricat inainte sa apucati sa le mancati?

Constientizeaza importanta achizitiilor pe care le faci pentru camara ta si invata-ti si restul familiei sa res­pecte masa, hrana… Dar nu obliga copilul sa „manÃ¥nce tot“, ca sa nu risipeasca. Pune-i mai putin in farfurie.

Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice