7 moduri in care sanii ti se schimba in timpul sarcinii

E de asteptat ca in timpul sarcinii sa ai parte de tot felul de schimbari la nivelul corpului, insa n-ai idee cat de multe dintre ele afecteaza sanii, daca n-ai trecut inca prin asta.

O burta mai mare pe zi ce trece sau o greutate tot mai generoasa aratata de cantar sunt doar 2 dintre modificarile ce apar odata cu sarcina. La nivelul sanilor insa, lucrurile se schimba dramatic.

7 moduri in care sanii ti se schimba in timpul sarcinii

1. Devin durerosi

Inca de la bun inceput e probabil sa observi schimbarea asta: in primul trimestru, sanii durerosi sunt un simptom extrem de comun de sarcina.
De acest simptom neplacut sunt responsabili hormonii ce au valori ridicate brusc la inceputul sarcinii.
Partea buna este ca pe masura ce timpul va trece si vei ajunge in trimestrul al doilea, durerile de sani vor disparea incet.

2. Cresc in dimensiuni

Probabil unul dintre cele mai dorite simptome de sarcina, mai ales in cazul femeilor mai putin inzestrate.
Deseori sanii cresc cu cel putin un numar in timpul sarcinii, iar dezavantajul acestui aspect este ca, daca cresc prea mult sau prea brusc, te poti alege cu vergeturi.
Poarta sutiene comode si adecvate noii masuri a sanilor inca de la inceputul sarcinii, pentru a le oferi o sustinere corecta.

3. Venele devin mult mai vizibile

Cu cat ai pielea mai alba, cu atat vei observa mai tare acest aspect: venele devin mult mai vizibile, iar acest simptom cel mai probabil nu va disparea dupa nastere, intrucat sanii sunt mult mai intens irigati de sange in timpul alaptarii.
Daca nu ai pielea atat de alba, e posibil sa nu observi venele mai pronuntate.
In schimb, e posibil sa observi o pigmentare neobisnuita a sanilor, in sensul in care restul sanului incepe sa aduca putin la culoare cu nuanta sfarcurilor.
Si aceasta colorare este absolut fireasca si nu reprezinta motiv de ingrijorare in timpul sarcinii.

4. Ti se modifica sfarcurile

In cele mai multe cazuri, e vorba de culoarea acestora, care se inchide mult fata de culoarea lor obisnuita.
Deseori insa, femeile pot observa si ca pe masura ce trec lunile, sfarcurile devin tot mai mari.

5. Apar scurgeri mai devreme decat te-ai astepta

Multora dintre femeile insarcinate li se intampla asta fara sa observe.
In cazul altora, e probabil sa fie sesizabila schimbarea: Sanii pot incepe sa curga si sa elibereze colostru inca din saptamana 16 de sarcina.
Daca acest lucru ti se intampla, e recomandat sa porti absorbante pentru sani, perfecte pentru a masca eventualele scurgeri.

6. Umflaturi si galme

Sarcina este probabil singurul moment din viata unei femei in care n-ar trebui sa se ingrijoreze foarte tare cand simte o umflatura la nivelul sanilor.
Cu toate acestea, eventualele modificari de acest tip ar trebui totusi verificate de medicul ce te are in grija, pentru a exclude orice potential pericol.
De regula, umflaturile aparute pe sani si in jurul sfarcurilor in timpul sarcinii sunt benigne si au mai degraba legatura cu inflamarea canalelor prin care laptele va trece mai tarziu, dupa ce nasti.

7. Tuberculii lui montgomery

Acestia sunt micute, micute umflaturi ce apar pe sfarcuri si care pot deveni putin mai proeminente pe masura ce sarcina avanseaza.
Aceste mici inflamatii sunt bine definite si nu mai mari decat o boaba de mustar, au rolul de a mentine sfarcurile hidratate si de a lupta impotriva bacteriilor ce ar putea aparea la nivel local.

Imagine: Shutterstock

Foloseste calculator sarcina si afla in cate saptamani esti!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii