8 simptome pentru care să chemi pediatrul

Ori de câte ori sunteți îngrjorați ar trebui să vorbiți cu medicul pediatru. Unii părinți se jenează să sune medicul pentru 'orice prostie', în timp ce alții ignoră simptome care indică afecțiuni periculoase. Uite când să chemi medicul sau să te duci la camera de gardă a celui mai apropiat spital de pediatrie, dacă simptomele se petrec la ore din noapte.

Bebelușul geme prelungit – geme sau plânge slab, dar plânsul durează ore întregi și cel mic nu poate fi consolat prin nicio metodă.

Plânsul extrem de strident, care nu seamănă cu celelalte tipuri din -lâns din repertoriul celui mic – este un simptom care nu trebuie ignorat. Vezi aici și cum să traduci plânsul bebelușului.

Episoade de vomă – voma verde sau galbenă sau episoadele de vomă repetate, mai multe de 3 pe zi sau voma în jet.

Schimbarea consistenței scaunului – dacă este constipat, dacă are diaree, dacă în scaun se văd urme de sânge

Temperatura anormală – Febra  de peste 37,7 grade Celsius este periculoasă la nou-născut, iar la un sugar de 3 luni o temperatură de peste 38 de grade este considerată mare. Febra de peste 39 de grade este periculoasă la orice vârstă și poate provoca celui mic convulsii febrile.

Iritabilitatea – bebe plânge mai tot timpul, pare supărat, deranjat de ceva. Tonul plânsului este neschimbat pe parcursul unor ore și cel mic nu se odihnește.

Letargia – dacă cel mic doarme dus mult mai mult timp decât de obicei sau nu este activ, dacă nu vrea să mănânce 2 mese consecutive sau mai bine de 8 ore, trebuie să vorbești rapid cu pediatrul.

Stagnarea în greutate – între a cincea zi după naștere și sfârșitul celui de-a treia luni de viață, bebelusul trebuie sa ia în greutate măcar 15  grame pe zi. Bebe ia insuficient în greutate dacă este poziționat incorect la sân sau dacă are probleme de digestie – fie că este vorba despre o infecție cu Salmonella sau despre sindromului de malabsorbție.  În acest al doilea caz, intestinul subțire nu absoarbe suficienți nutrienți, din cauza unor perturbări în funcțiile sistemului digestiv,sau a unor boli sau a unor procese inflamatorii sau defecte congenitale.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul