9 strategii pentru sot si copil

Stateam zilele trecute in fata fri­giderului, gandindu-ma ce sa mananc de seara, sa nu fie nici prea greu, nici prea mult.

Da, zic, icre! Cutia cu un miligram de icre in ea era, desigur, in frigider, la loc de cinste. O scot si o arunc de la distanta in cosul de gunoi. Atunci, branza! In cutia unde tineam branza mai era fix o jumatate de sfert de feliuta de branza aproape uscata.

Clar, mi-am zis, a fost el inainte pe aici. Dar de ce nu a scos recipientele aproape goale, le lasa cu o firimitura in ele si ai impresia ca e frigiderul plin. Deja foamea dadea in furie. Sa vezi ce-i fac! Nu mai mananc nimic.
O sa beau niste lapte.

Si insfac cutia cu lapte de pe usa frigiderului, insa miscarea era dispro­portionata fata de greutatea cutiei, in care mai era numai un capacel de lapte – asa, nici goala, nici plina, ca fata imparatului Ros: nici imbracata, nici dezbracata, nici calare, nici pe jos.

Unele strategii pe care le poti aplica pentru schim­barea comportamentului unui copil functioneaza si la partenerul tau.

1. Tu alegi razboaiele in care vei lupta!

Normal ca, atunci cand a intrat pe usa, imi venea sa il strang de gat, sa ii pomenesc despre familie, edu­catie, respect etc. Cand sa ii urlu furia si foamea, o voce mica din capul meu spune: Tu alegi razboaiele in care vei lupta, nu altcineva'.

Era tot vocea care imi spunea sa pun un zambet pe fata cand copilul era speriat sau sa vorbesc bland cand facea cate o tampenie, aceeasi voce care imi vorbea despre pajisti inverzite cu multe flori si nori albi cand copilul urla in crize de isterie la 2-3 ani, voce pe care am educat-o citind zeci de carti despre cresterea copiilor.

Dar ce cauta ea in aceasta scena? De ce sensei-ul' meu de la capitolul edu­catie copii imi vorbeste acum? Alo, aici e o cearta intre soti! Si iar se aude vocea – tu alegi razboaiele in care vei lupta!'. Bine, doar de data asta! Si am pornit apa, spaland nervoasa vasele din frigider, cu urme discrete de mancare.

Nu am pome­nit nimic de icre, bran­za, lapte, res­pect, soti iresponsabili, femei info­metate venind de la mun­ca. Seara a fost minunata, am ras, am povestit, ne-am jucat cu copilul. Azi nu a fost razboi… Concluzia: nu reac­tiona imediat, ca toti ceilalti parinti care se reped sa urle la copilul care a gresit.

2. Intareste comportamentele pozitive

Reevaluarea strategiilor de lucru cu copiii. Oare sa mearga si cu sotul la fel? Se pare ca ieri a mers. Dimineata am gasit toate vasele din frigider spalate si frigiderul gol, evident, iar seara, cand am venit, era plin cu vase… pline!

Adica strategiile care merg la copiii de 4 ani, 9 ani sa mearga si la cei de 34? Am incercat pas cu pas, si casnicia mea a devenit muuult mai linistita! Normal ca i-am sarit de gat bucuroasa ca aveam vase pline cu ceva in frigider si i-am spus ca e asa de bine ca, atunci cand vii infometat, sa gasesti ceva acolo cu care sa iti incropesti o cina…

A fost de acord si nu am mai gasit vase semigoale dupa aceea. Asadar, nu uita: intareste comportamentele pozitive!

3. Comenzi' scurte

Copiii nu au rabdare sa asculte prea multe explicatii cand sunt pusi sa faca ceva, chiar pierd sirul vorbelor si retin eliptic ceea ce au de facut.

Alaltaieri mi-am amin­tit de acest lucru cand ii explicam baiatului meu, cu prea multe cuvinte, ca trebuie sa isi pregateasca pijamalele, sa mearga la dus, ca ar trebui sa ne spalam si pe cap, sa nu uite sa isi duca si apa de nani in dormitor, sa puna jucariile la loc, cartile pe raft…

Asa ca, in concluzie, el s-a asezat la televizor, sa mai vada un episod din serialul preferat. Am spus ferm: jucariile, apa, pijamalele, dusul. A zambit si a pornit in misiune. Ce simplu era! Cu sotul la fel: tati, salam, cascaval, ciuperci, pizza, bine?! Da', a zis el, imediat!'. Daca m-as fi pierdut in fraze lungi, cu multe apozitii, sigur l-as fi pierdut pe drum…

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton