Adevărul despre inteligența bebelușului

Toți părinții își doresc un copil deștept, evident. Și se bucură la fiecare semn de 'precocitate' pe care li se pare că-l dă micuțul lor. Părerea generală este că inteligența bebelușului poate fi prezisă sau măsurată în funcție de progresele din primul an de viață. Specialiștii ne spun adevărul despre inteligența bebelușului.

 

Cu excepția cazurilor grave de retard, rata dezvoltării din primul an, oricât de impresionanată ar fi ea, nu oferă informații concludente despre inteligența bebelușului.

Specialiștii pot oferi doar niște repere legate de ce ar trebui să facă bebelușul, dar nimeni nu poate prezice cu certitudine cât de deștept va fi un copil pe viitor. Copii care au avut o evoluție spectaculoasă în primul an pot progresa mai puțin ulterior, așa cum bebelușii care au început mai încet și care au rămas în urmă pe fiecare palier considerat normal pentru acea vârstă se pot dezvolta ulterior într-un ritm altert și vor fi olimpicii clasei.

 

Specialiștii spun însă că, indiferent de moștenirea genetică, ce joacă și ea un rol în dezvoltarea inteligenței, mediul în care crește un copil contribuie la dezvoltarea sau inhibarea inteligenței acelui copil. Un părinte contribuie direct cu cel puţin 25%, prin mediul pe care îl oferă şi tipul de interacţiune pe care o are cu un copil, la dezvoltarea (din păcate şi la limitarea) inteligenţei lui. Uite ce poți face să dezvolți inteligența copilului tău.

Ține cont de faptul că cel mai mult îi stimulezi inteligența prin jocuri simple.

Uite aici câteva jocuri simple, care nu te costă și care au un mare efect asupra dezvoltării cognitive.

Nu uita că alimentația joacă un rol important în dezvoltarea inteligenței – meniul tău în timpul sarcinii influențează dezvoltarea copilului, iar alimentația din primii ani este importantă pentru progresele lui. Uite 7 alimente pe care să le introduci în meniu, dacă vrei să ai un copil (și mai) inteligent

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton