Ce ajutor primesc copiii ai căror părinți fac COVID-19

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a făcut cu o serie de noi precizări în contextul informaţiilor inexacte vehiculate în spaţiul public cu privire la măsurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19.

Potrivit acestor precizări, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) pot oferi ocrotire temporară copiilor şi adulţilor dependenţi afectați din cauza pandemiei.

„Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor, care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se află în situaţia excepţională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară. Conform acestei prevederi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) pot oferi ocrotire temporară copiilor şi adulţilor dependenţi. Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire şi supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistenţă socială.  

Citește și: Studiu – Coronavirusul poate afecta placenta femeilor însărcinate

Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical şi DSP, cu acordul părintelui, în situaţia în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoştinţe”, se arată într-un comunicat publicat pe andpdca.gov.ro.

ANDPDCA mai precizează că ocrotirea temporară nu pot fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă (prieten, cunoştinţă, vecin etc) pentru supravegherea şi îngrijirea copilului sau adultului dependent.  

Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti sau a drepturilor ocrotitorilor legali. Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situaţii excepţionale, servicii de îngrijire şi supraveghere în spaţii corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) şi personal specializat, în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere şi îngrijire.   Instituţia mai minționează că prin colaborarea cu DGASPC-urile din ţară, la recomandarea ANDPDCA, au fost puse la dispoziţie 611 locuri pentru astfel de situaţii excepţionale şi au fost înregistrate 4 astfel de cazuri: două în judeţul Teleorman şi câte unul în Suceava şi Buzău. În acest moment, toţi copii se află în familie, după ce acestea au depăşit cu bine perioada spitalizării.  

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri