Alaptarea, un gest esential

Laptele matern este hrana perfecta pentru sanatatea copilului tau. Acesta contine proteine, lipide, hormoni, enzime si alti factori care nu se regasesc in nici un alt aliment.

Beneficiile laptelui matern
Perioada cuprinsa intre 0-3 ani se caracterizeaza prin crestere rapida si este sansa unica de a-i forma copilului o baza nutritionala si imunologica puternica.

Dezvoltarea intelectuala si cea fizica inregistreaza cel mai rapid ritm (creierul se dubleaza, iar greutatea corporala creste de patru ori) in aceasta perioada.

Daca un copil nu este hranit corespunzator in primii ani de viata, efectele asupra organismului vor fi in mare parte ireversibile.

Daca, imediat dupa nastere, fiecare nou-nascut ar fi pus la san, intrand in contact direct cu corpul mamei, s-ar preveni hipotermia si s-ar salva aproximativ 200.000 de vieti anual.

Daca fiecare copil ar fi hranit exclusiv cu lapte matern in primele sase luni, se estimeaza ca 1,3 milioane de alte vieti ar putea fi salvate in fiecare an si alte milioane ar avea de castigat in ceea ce priveste starea de sanatate si nivelul intelectual.

Laptele matern este hrana perfecta, care contine toti nutrientii si micronutrientii de care are nevoie un copil pentru a se dezvolta normal in primele sase luni ale vietii sale.

Alaptatul stimuleaza sistemul imunitar al copilului si raspunsul la vaccinari, iar laptele matern se modifica permanent, pentru a raspunde nevoilor copilului.

Copiii alaptati au cel putin de sase ori mai multe sanse de supravietuire in primele luni, deoarece laptele matern protejeaza membranele mucoase ale aparatului gastrointestinal si ale celui respirator, dar si celulele si factorii de imunitate care combat in mod activ infectiile, aparand copiii de boli diareice si infectii ale cailor respiratorii superioare.

Alaptarea exclusiva ofera o protectie mai mare impotriva bolilor si decesului cauzate de infectii comune, existand o serie de studii care arata ca alaptarea exclusiva din primele luni de viata reduce riscul de a fi contaminat cu virusul HIV, spre deosebire de o alimentatie mixta, care poate pune in pericol sanatatea organismului.

Dupa sase luni, este recomandat ca orice copil sa fie alaptat in mod frecvent, chiar si dupa ce se introduce alimentatia diversificata corespunzatoare, si este indicat sa se continue alaptarea pana la varsta de 2 ani.

Alaptarea prezinta mai multe avantaje pentru mama si copil:

  • Are un mare impact asupra sanselor de supravietuire, sanatatii, nutritiei si dezvoltarii copilului.
  • Ajuta, de asemenea, la o buna planificare familiala si la mentinerea sanatatii mamei.
  • Copiii alaptati au cel putin de sase ori mai multe sanse de supravietuire in primele luni de viata.

Laptele matern contine toate substantele nutritive de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta normal in prima jumatate de an, iar legatura dintre mama si copil in timpul alaptarii are urmari pozitive asupra vietii micutului, cum ar fi reducerea riscului aparitiei bolilor cronice, precum diabetul sau cancerul, dar si asupra comportamentului, vorbirii si psihicului copilului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie