Alimentatia si pielea sanatoasa

Alimentele pe care le consumam nu vindeca boli ale pielii, dar pot furniza constituentii necesari pentru ca pielea noastra sa fie sanatoasa si in felul acesta sa arate cat mai tanara cu putinta.

Vitaminele ne ajuta sa fim mai rezistenti la imbolnavire, ne pot face mai frumosi si toate acestea in conditiile in care intoxicatia cu vitamine apare rar, la concentratii foarte mari.

Totusi, trebuie sa fim avizati: indiferent cate vitamine sau minerale luam, in pielea noastra ajunge doar un anumit procent.

Vitamina A (retinolul, retinalul, acidul retinoic) si precursorul ei b-carotenul se gasesc in: morcovi, rosii, broccoli, ficat, unt, lapte, branza.

Are un rol important in unele procese fiziologice: vazul, cresterea si diferentierea celulelor pielii. Consumul de alimente ce contin aceasta vitamina este suficient pentru o persoana sanatoasa, dar cand sunt prezente anumite afectiuni dermatologice, doar sub stricta indrumare a medicului sau a specialistului in nutritie vitamina A trebuie luata in anumite cantitati sub forma de pastile.

Alte vitamine miraculoase
Complexul vitaminelor B contine: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B5 (acidul pantothenic), vitamina B6 (piridoxina), biotina (cunoscuta si sub numele de vitamina H), acidul nicotinic si nicotinamida (cunoscute sub numele de vitamina PP), vitamina B12 (ciancobalamina), acidul folic.

Se gasesc in carnea de porc, ficat, rinichi, albus de ou, legume verzi, drojdia de bere. Deficitul poate aparea atunci cand alimentatia nu este echilibrata si se consuma cantitati crescute de orez decorticat sau de porumb; la persoanele vegetariene poate aparea deficit de vitamina B12.

In cazul deficitului pot aparea diferite modificari la nivelul pielii: – inrosirea pielii expuse la soare (deficit de vitamina PP); – scuame la nivelul narilor, macerarea pielii de la colturile gurii, fisuri la buze (deficit de vitamina B2); – pete simetrice la nivelul palmelor, dosului mainilor, antebratelor sau la nivelul picioarelor (deficit de vitamina B12).

Vitamina E – un alt antioxidant natural se gaseste in uleiurile vegetale, nuci, unt, oua, ficat. Aplicata pe piele are efect de hidratare, precum si protector fata de actiunea nociva a radiatiilor solare (efect crescut de prezenta vitaminei C), fiind inglobata in cremele fotoprotectoare. De asemenea, are efect regenerativ celular ajutand procesul de cicatrizare.

Cea mai buna dintre toate
Vitamina C, alaturi de vitamina E si b-caroten, este o puternica substanta antioxidanta naturala. Care sunt sursele naturale de vitamina C? Ea se gaseste in citrice, rosii, cartofi, struguri, mango, ananas, fructe de padure, ficat, vegetalele verzi. Deoarece organismul fumatorilor consuma mai multa vitamina C este necesar ca acestia sa aiba o alimentatie mai bogata in aceasta vitamina decat persoanele nefumatoare.

Mineralele si frumusetea pielii
Mineralele sunt microelemente esentiale care regleaza si favorizeaza diferite reactii biochimice. Zincul ajuta la refacerea parului si a unghiilor. Care sunt sursele de zinc? Stridiile, fasolea, semintele de floarea-soarelui si de dovleac, cerealele integrale, proteinele de origine animala.

Fierul – are multiple roluri in organism. Deficitul acestui element se manifesta la nivelul pielii prin caderea difuza a parului, paloarea tegumentelor, modificari unghiale. Sursele de fier: spanac, urzici, ficatul.

Magneziul se gaseste in cantitati mici in multe alimente: vegetalele verzi, cum ar fi spanacul, seminte, nuci, cereale integrale. Seleniul contribuie alaturi de zinc si magneziu, la aspectul pielii. Unele studii arata ca acesta protejeaza impotriva aparitiei cancerelor, inclusiv a cancerului de piele.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton