Alimentatia si pielea sanatoasa

Beneficiile vitaminei B:

Denumirea Efectul
Pantenolul (forma alcoolica a vitaminei B5) Este folosit in produsele de ingrijire a parului: sampoane, spume de par, deoarece are capacitatea de a atrage si retine apa la nivelul firului de par, facandu-l astfel mai elastic, mai stralucitor si mai usor de coafat.
Niacinamida (vitamina PP) Se foloseste in tratamentul acneei; intra in componenta produselor antiaging.
Vitamina B12 Se foloseste, inglobata intr-o baza constituita din ulei de avocado, in tratamentul dermatitei atopice (afectiune dermatologica care apare la persoanele predispuse la alergii).

Afectiunile dermatologice
Urticaria acuta poate avea o prima cauza consumul anumitor alimente si aditivi alimentari. Daca acestea sunt identificate si excluse, atunci, in lipsa factorului declansator, leziunile dispar complet.

Fereste-te de peste, carne tocata, capsuni, fructe de mare, ciocolata, coloranti (tartrazina), conservanti (salicilati). Dermatita herpetiforma – regim fara gluten (fara faina de grau sau secara), pemfigusul – consum crescut de proteine si lichide, psoriazis – consum de acizi grasi Omega 3.

Daca exista in familia ta/a partenerului un istoric alergic (astm bronsic, rinita alergica sau dermatita atopica), o dieta fara lapte sau oua in timpul alaptarii poate avea efecte favorabile asupra bebelusului.

Dermatita atopica este o afectiune genetica multifactoriala in care ingestia anumitor alimente poate declansa sau intretine o reactie eczematoasa la nivelul pielii. Alimente cu potential alergic: ciocolata, dulciurile, sucurile, produsele care contin o concentratie mare de rosii, nucile, laptele, ouale.

Exista grasimi bune?
Abundenta de informatii legate de efectele negative ale grasimilor asupra sanatatii, precum si aparitia de produse „sarace” in lipide pot crea confuzii. In afara de grasimile „rele”, al caror consum poate duce la obezitate si boli cardiovasculare, exista si grasimi care sunt esentiale pentru sanatate.

Unele dintre aceste lipide „bune” nu pot fi sintetizate de organism si sunt furnizate organismului numai prin alimentatie, din acest motiv numindu-se „esentiale” – acizii grasi Omega 3 si Omega 6.

Deficitul de acizi grasi Omega 3 poate duce la uscaciune cutanata, aparitia ridurilor, favorizeaza aparitia matretii, acneei. Surse de acizi grasi esentiali: pestele, semintele de in si dovleac, alunele, nucile, migdalele, graul sau orezul nedecorticat.

Text: Dr. Andra Orosan, medic specialist dermato-venerologie,
Foto: Dreastime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport