Alimente periculoase

De cate ori nu te-ai gasit in situatia in care nu ai avut cum sa-i refuzi copilului tau bunatatile castigate cu un „te rog prelungit? Inainte de a mai face aceasta greseala, te invit sa descoperi alimentele care ii pot face rau celui mic.

Ciocolata

Mitul sucului
Incep acest minidictionar de alimente daunatoare organismului copilului cu unul dintre pro­dusele cel mai des folosite de proas­petele mamici: sucul de fructe. Chiar daca be­be­lu­sul ia in greutate bine, asta nu inseam­na ca trebuie sa ii diversifici alimentatia hao­tic, cel putin nu ina­inte de a implini un ani­sor. Doar nu vrei ca micutul tau sa aiba colonul iritat, nu-i asa?

Chiar si dupa varsta de un an, este recomandat sa nu ii dai suc mai mult de doua – trei ori pe sapta­ma­na, iar atunci cate 90-100 ml. Si, pentru ca tot suntem la capitolul bauturi, tre­buie sa eviti sa-l hra­nesti pe cel mic cu lapte de bi­vo­lita sau cu sucuri car­bo­gazoase. Unele dintre aces­tea, mai ales cele care au in con­tinutul lor cofeina, devin preferatele copiilor si cu greu ii vei putea dezlipi de ele.

Alergiile
Tot pana la varsta de trei ani, trebuie evitate si cap­sunile, zmeura, caisele si piersicile, pentru ca pot provoca alergii destul de grave. In randul alergenilor se mai numara si lap­tele de vaca, oua­le, alunele, nucile, soia, pes­te­le si fructele de mare, responsa­bile pentru aproape 90% din alergiile alimentare.

Fara spic
Mamicilor, mare grija si la cerealele cu spic (grau, ovaz sau secara)! Acestea contin o substanta numita gluten (liant alimentar din grau care ii da painii ca­pa­citatea de dospire) care, administrata copiilor mai mici de noua luni, poate cauza aparitia unei boli numita celiachie.

Glu­tenul afecteaza intes­tinul subtire, apar du­reri abdominale, ur­ma­te de pierderea pof­tei de mancare, dia­ree si scadere in greu­­tate. Cu siguranta vei gasi in comert cereale care se spune ca ar fi recomandate si bebelusilor de sase luni, insa cel mai bine ar fi sa le eviti.

Atentie: Pericol de alergie!
Proteinele din laptele de vaca pot provoca alergii bebelusilor, acestea numarandu-se, de altfel, printre cele mai frecvente tipuri. Intre 2% si 3% dintre cei mici prezinta o alergie la lapte care, insa, cu timpul, dis­pare.

Mezelurile
Carnea de porc este recomandata copiilor de peste trei ani, insa mare atentie la cantitatea pe care i-o oferi celui mic. Cel mai bine ar fi sa inlocuiesti mezeurile „agresive pe care le folo­sesti atunci cand ii prega­testi pachetelul, cu prepa­rate din pui sau din curcan.

E drept ca anumite produ­se, cum sunt crenwur­stii si parizerul, pot ajun­ge pe lista cu mancaruri preferate ale celor mici, dar si mai bine ar fi sa le excluzi din alimentatie.

Vorbim despre mancare pre­ferata si ajungem la… cartofii prajiti, care castiga detasat competitia. Nu cred ca exista copil caruia sa nu-i placa aceasta man­care, insa cu siguranta exis­ta parinti informati, care stiu ca tot ceea ce presupune prajeala in ulei in niciun caz nu este sana­tos.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie