Proaspetele mămici care alăptează primesc adesea informații diverse despre alimentele care le pot afecta copilul. Dar ceea ce mănâncă le poate afecta, de asemenea, și pe ele.
Ruth Munday, consultant în alăptare la spitalul pentru copii Le Bonheur', din Memphis, a împărtășit cunoștințele sale despre cele mai bune și mai rele alimente pentru perioada alăptării, precum și recomandări de dietă pentru mama care produce lapte.
Specialiștii spun că este nevoie de o dietă generală cu aport crescut de calorii, proteine, vitamine și minerale, însă alimentația ta nu trebuie să fie perfectă pentru a alăpta cu succes.
Și mai recomandă:
- Evitarea dietele și medicamentele care promit scadere rapidă în greutate după naștere.
- Evitarea exercițiilor în exces, care pot reduce cantitatea de lapte.
- Diversitate alimentară. Cu excepția cazului în care sunteți alergică la un aliment sau vedeți o reacție în cazul copilului după ce ați mâncat un anumit aliment, nu trebuie să îl restricționați din dieta dumneavoastră. Majoritatea mamelor pot mânca orice mâncare le place, fără ca aceast lucru să creeze probleme copiilor lor. Dieta variată a unei mame poate fi un avantaj pentru copilul pe care alăptează, deoarece îi modifică aroma laptelui, oferind bebelușului o varietate de gusturi care îl vor pregăti ulterior pentru alimente solide.
- Consumul unei mari varietăți de pâine și cereale, fructe, legume, produse lactate, carne sau alternative de carne în fiecare zi.
- Evitarea cantitățile în exces de vitamina C și vitamina B care acționează ca un antihistaminic și pot reduce cantitatea de lapte.
- Hidratarea optimă. Este normal ca gura să se simtă uscată după pompare sau alăptare. Aceasta se datorează eliberării hormonilor care alăptează. Scopul este de a consuma cel puțin 8 pahare de apă și/sau alt lichid în fiecare zi. Unele mame pot avea nevoie de mai mult sau mai puțin. Este important să-ți asculți corpul și să bei atunci când îți este sete. Consumul de lichide în exces nu va ajuta la creșterea aportului de lapte.
- Limitarea cafelei la 2 cești sau mai puțin pe zi (renunțați la ea complet dacă aveți o cantitate foarte scăzută de lapte).
Ruth Munday a enumerat apoi alimentele care pot contribui la mărirea cantității de lapte matern.
Top 5 alimente care vă pot ajuta să vă creșteți cantitatea de lapte
- Fulgi de ovăz – în orice mod în care îl puteți introduce în dietă – cereale la micul dejun, batoane granola, biscuiți cu fulgi de ovăz etc.
- Migdale și alte nuci/semințe – singure sau în combinații alimentare.
- Pui – cum vă place (supa de pui este grozavă sau puiul copt).
- Curcan – cum vă place (evitați să-l combinați cu salvie).
- Cereale: grâu, orz, făină de porumb, hrișcă, orez, quinoa.
Top 5 alimente/bauturi de evitat daca ai o cantitate scazuta de lapte:
- Băuturi carbogazoase.
- Cofeina – cafea, ceai negru, ceai verde etc.
- Excesul de vitamina C și vitamina B – suplimente sau băuturi cu exces de vitamina C sau B (apă cu vitamine, Powerade, portocale/suc de portocale și fructe/suc de citrice.)
- Mentă.
- Salvie.
Foto – 123rf.com