Anemia în sarcină: recunoaștere și tratare

Carne, ouă, pește, cereale și legume sunt componente esențiale ale dietei viitoarei mame. Ele sunt bogate în fier, un mineral necesar pentru sinteza hemoglobinei, proteina prezentă în globulele roșii responsabilă de transportul oxigenului în sange. Pe timpul sarcinii, în special în trimestrele al doilea și al treilea, nevoia de fier crește pentru a o compensa pe cea utilizată de către făt. Dacă alimentația nu oferă energie în cantitate suficientă, rezervele corpului sărăcesc în acest mineral și femeia însărcinată este amenințată cu deficit de fier – anemie, o afecțiune comună, care apare în 40% din sarcini. În plus, slăbirea organismului, anemia, poate interfera cu oxigenarea copilului nenăscut. Este important să se prevină afectiunea și, în cazul în care aceasta apare, tratamentul rapid este necesar înainte ca situația sa se agraveze.

Un mecanism fiziologic
În timpul sarcinii, volumul de sânge crește progresiv pentru a satisface atât nevoile metabolice ale femeii cât și ale copilului nenăscut. Apare un proces fiziologic care se numește hemodiluție: odată cu avansarea sarcinii, tinde să se reducă concentrația globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge.
În condiții normale, se consideră că o femeie este anemică când are o concentrație de hemoglobină mai mică de 12 g / dl. În timpul sarcinii, pragul de patologie este coborât și diagnosticul de anemie se pune atunci când concentrația hemoglobinei scade sub 10 g / dl.
Există multe motive pentru care femeia însărcinată are un deficit de fier:
– lipsa aportului de alimente bogate în fier
– sarcina dublă sau triplă, accentuează anemia, deoarece nu unul ci doi sau trei copii recurg la rezervele de fier
– prezența unui fibrom uterin sau placentă praevia, care pot provoca sângerări frecvente
– când aparatul digestiv își pierde capacitatea de a absorbi unele vitamine și minerale-cheie

Este important, deci, să se cunoască starea femeii însărcinate încă de la început pentru a fi monitorizată și pentru a nu se ajunge la situații de risc. Este bine ca mamele să se prezinte cât mai repede posibil, de îndată ce știu că așteaptă un copil, pentru un test de sânge care verifică valorile hemoleucogramei complete, fier seric, feritină și transferinemia, verificându-se astfel disponibilitatea de fier din organism .
În timpul sarcinii, în absența unor factori de risc, este indicat ca femeia să-și facă analizele de sânge între săptămânile 28 și 32 săptămâni și din nou între 33 și 37.

Riscurile pentru mamă și făt
Oboseală, amețeli, dureri de cap, iritabilitate și dispnee sunt simptome caracteristice ale anemiei în sarcină. Fii atentă, deoarece deficitul de fier nu este doar o problemă enervantă pentru tine ci, dacă este neglijată și se agravează, poate avea consecințe grave asupra copilului. Deficitul de minerale, și prin urmare de hemoglobină, poate provoca dificultăți în oxigenarea fătului și influențează negativ dezvoltarea lui. În plus, în timpul nașterii, femeia pierde inevitabil sânge (în cele mai bune cazuri 200-300 cc). Dacă ajungeți la sfârșitul nașteriii cu deficit de fier va fi necesară transfuzia.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton