Animale sălbatice – Ce animale sălbatice trăiesc în România și unde pot fi găsite

În România trăiesc numeroase specii de animale sălbatice, unele foarte cunoscute, altele mai puțin. Câmpiile, munții și pădurile din țara noastră sunt populate de o faună diversificată. Iată ce animale sălbatice trăiesc în România și unde pot fi ele găsite

Plaiurile mioritice reprezintă habitatul ideal pentru multe specii de animale sălbatice datorită diversității ecosistemelor și pădurilor extinse. Din păcate însă, vânatul ilegal și defrișările necontrolate produc adevărate ravagii în rândul speciilor de animale sălbatice din România. Așadar, pentru a păstra un echilibru în ecosistemul din țara noastră, este nevoie de protejarea naturii.

Animale sălbatice din România

Vulpea

Animale sălbatice- vulpea

Animale sălbatice- vulpea

Vulpea este și unul dintre cele mai des întâlnite animale sălbatice din România și este mai activă noaptea decât ziua. Vulpea are corpul zvelt, ochii oblici şi mustăţi lungi. Blana vulpii e foarte căutată, fiind adesea victima vânătorilor pentru blană. Vulpea e un animal singuratic, numai în perioada împerecherii umblând în perechi.

Ursul brun

Animale sălbatice - ursul

Animale sălbatice – ursul

Ursul brun este cel mai mare animal sălbatic din România. Un urs brun mascul ajuns la maturitate poate să  cântărească, în medie, 250-300 de kilograme, și poate ajunge la o greutate maximă de 480 de kilograme și o lungime de 2,5 metri. Femelele de urs brun sunt mai mici, greutatea lor variind între 150 și 250 de kilograme.

Porcul mistreț

Animale sălbatice- mistrețul

Animale sălbatice- mistrețul

Porcul mistreț este, de asemenea, unul dintre mai cunoscute animale sălbatice din România. Acesta trăiește mai ales în păduri, și poate fi găsit peste tot, începând din Deltă și până în Carpaţi. Mistețul are o culoare neagră-cafenie şi scoate sunete asemănătoare porcilor domestici. Este vânat ca trofeu şi carne, dar este bine de știut că acesta poate ataca omul. Porcul mistreș este, practic, strămoşul porcului domestic.

Cerbul

Animale sălbatice- cerbul

Animale sălbatice- cerbul

Cerbul carpatin și cerbul lopătar sunt cei mai mari ierbivori din România, cântărind aproximativ 250-300 de kilograme. E întâlnit în toate zonele carpatice, nu doar în masivele montane. Cerbul lopătar are coarnele mai late, ca niște lopeți, de unde îi vine și numele.  O altă metodă de a-i deosebi este după blană: cerbul lopătar are în timpul verii un păr roșiatic-maro, cu pete albe, iar iarna gri închis cu pete neclare.

Căprioara

Animale sălbatice

Căprioara

Deși multă lume crede că ar fi aceeași specie, cerbul și căprioara sunt totuși animale sălbatice diferite. Căprioara are o lungime a corpului de aproximativ 95-135 de cm, o înălțime de aproape 65-75 de cm și o greutate medie de 15 – 35 de kilograme. Masculii sănătoși dezvoltă coarne destul de scurte, lungi de doar 20-25 de cm. După ce masculul tânăr își pierde coarnele și încep să îi crească altele, acestea sunt acoperite de un strat subțire de blană ca o catifea.

Lupul

Animale sălbatice -Lupul

Animale sălbatice -Lupul

Cu mulți ani în urmă, lupul era unul dintre cele mai des întâlnite animale sălbatice din România și putea fi găsit în toate zonele țării. Acum lupii mai pot fi găsiți doar în zonele montane şi foarte rar mai coboară în păduri dese. În anul  2019, România a raportat către Comisia Europeană un număr de 2.500 – 3.000 de exemplare de lupi cenușii.

Pisica sălbatică

Pisica sălbatică

Pisica sălbatică

Pisica sălbatică seamănă destul de mult cu cele domestice, dar este mai mare, ajungând adesea la peste 10 kilograme. Pisica sălbatică este întâlnită în zonele de deal cu păduri liniştite, în Delta Dunării sau în zone montane joase.

Râsul

Animale sălbatice- Râsul

Animale sălbatice- Râsul

Râsul este un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, așadar râsul carpatin e văzut din ce în ce mai rar în ţara noastră. Chiar și când numărul exemplarelor era mai mare, râsul era unul dintre cele mai discrete animale din România. Râsul  vânează iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare, cerbi. Un râs adult are nevoie de 1,1 – 2 kilograme de carne pe zi.

Zimbrul

Animale sălbatice -Zimbrul

Animale sălbatice -Zimbrul

Zimbrul este și el un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, existând foarte puține exemplare pe teritoriul țării noastre. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1.000 de kilograme și să aibă o înălțime de chiar și peste 1,7 metri. În trecut, zimbrul era prezent pe tot continentul, cu excepția unor zone din Spania, Italia și nordul Scandinaviei.

Capra Neagră

Animale sălbatice - Capra neagră

Animale sălbatice – Capra neagră

De asemenea o specie de animale sălbatice pe cale de dispariție este Capra Neagră.  Aceasta are 110-130 de centimetri şi o coadă scurtă. Trăieşte în regiunile înalte din munţii Carpaţi. Perioada de gestaţie durează şase luni, iar iezii devin maturi la vârsta de trei ani. Pericolele naturale la care sunt expuse frecvent caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul sau vulturul.

Iepurele de câmp

Animale sălbatice- iepurele de camp

Animale sălbatice- iepurele de camp

Este întâlnit în foarte multe zone din România, începând din Delta Dunării şi chiar până la munte. Totuși, zonele de câmpie sunt preferatele sale, camuflându-se foarte bine în aceste arii. Lungimea unui iepure de câmp este de 70 de centimetri şi greutatea poate ajunge până la 5 kilograme.

Dihorul

Animale sălbatice - dihorul

Animale sălbatice – dihorul

La noi în ţară avem două specii de dihori care trăiesc doar în Dobrogea – dihorul de stepă şi dihorul pestriţ. Se hrăneşte cu şoareci şi şobolani, dar şi cu păsări, ouă, iepuri sau peşti. Se reproduc o signură dată pe an şi după un an, puii sunt capabili să formeze o familie proprie.

Veveriţa

Animale sălbatice- veverita

Animale sălbatice- veverita

E o rozătoare inteligentă şi rapidă, adaptată la viaţa în arbori. Populează atât păduri de confiere, dar şi cele de foioase. Veverița poate fi întâlnită chiar şi în parcurile din orașe. Femela naşte  chiar și două generaţii de pui pe an. Veveriţa fată şapte pui, care ajung la maturitate la un an. Populaţia de veverițe din România este stabilă ca număr, pentru că, în prezent, nu mai este atât de vânată.

Popândăul

Animale sălbatice- Popândăul

Animale sălbatice- Popândăul

Un mamifer rozător de mici dimensiuni care face parte din familia veveriţelor. Diferenţa este că popândăul are părul mai scurt. E întâlnit frcevent la câmpie. Blana este de culoare galben-cenuşie, iar pe burtă este de un galben ruginiu.

Nevăstuica

Nevăstuica

Nevăstuica

Nevăstuica e unul dintre animalele sălbatice răspândite în toată Europa, în aproape toate formele de relief. Evită spaţiile deschise, iar exemplarele de la câmpie sunt pe malurile apei. E un prădător agresiv. Fiecare nevăstuică poate captura pânî la 3.000 de şoareci pe an.

Bursucul

Animale sălbatice -bursucul

Animale sălbatice -bursucul

În România, bursucul trăieşte în regiunile cu păduri dese. Are 20-25 de kilograme şi hibernează iarna. Bursucul trăieşte 12-18 ani şi stă mai tot timpul în vizuină. El iese doar noaptea, când se hrăneşte. Bursucul se hrănește fructe, seminţă, ouă, viermi, rădăcini, insecte, porumb şi pui de păsări

Vidra

Animale sălbatice-vidra

Animale sălbatice-vidra

E un mamifer acvatic întâlnit mai des în Delta Dunării. Este un animal protejat de lege şi poate fi vânat doar cu autorizaţie. Vidra poate ajunge la un metru lungime. Are corpul adaptat mediului acvatic. Se hrăneşte în general cu peşte sau raci, broaşte sau mamifere acvatice mici. Se împerechează o dată pe an.

Castor

Animale sălbatice- Castorul

Animale sălbatice- Castorul

Castorul era de asemenea unul dintre minunatele animale sălbatice din România, dar în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Castorii trăiau în toată ţara, dar acum se încearcă repopularea în judeţul Braşov. Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne. Castorul este mai mare animal din specia rozătoare din Europa și poate ajunge la 20 de kilograme. Este un rozător ierbivor şi construiesc baraje din lemne, crengi sau iarbă.

Te-ar putea interesa și:

  • Filme pentru copii – Filme frumoase pentru copii, de văzut în familie
  • Alfabetul – metode simple de învățat pentru copii preșcolari

Recomandari
Redactia.ro
Unica.ro
Sfatul Medicului
Mai multe din Copilul tau