Animalele de companie: ii luam unul sau nu?

Ce probleme apar
Parul, pielea, saliva, urina sau fecalele animalelor sunt puternic alergene si contin bacterii care pot declansa boli ce pun in pericol viata copiilor mici. Daca ambii parinti sunt alergici, atunci probabilitatea ca cel mic sa dezvolte o alergie in preajma animalelor este ridicata.

Riscul este mai mic pentru copiii mai mari de sase ani, la care simptomele, chiar in cazul in care dezvolta o alergie, sunt mai putin „zgomotoase. Daca ii cumparati copilului un animal, nu puteti sta linistiti decat dupa aproximativ sase luni.

Chiar daca, initial, nu pareau sa fie probleme, simptome ale alergiei ar putea aparea intr-un interval de sase luni de la venirea animalului in casa. Si cam tot atat dureaza pana dispar simptomele in cazul in care vi s-a confirmat ca aveti un copil alergic si ati indepartat animalul din casa.

Cele mai periculoase
Sunt anumite animale mai periculoase pentru un copil predispus la alergii? Medicilor veterinari li se pune frecvent aceasta intrebare. Nu exista dovezi ca unele animale ar fi mai „alergene decat altele. Se crede in mod gresit ca daca au par scurt, anumite rase de caini sunt mai „sigure.

Dar este pielea animalului, care se descuameaza, si nu parul – cea care cauzeaza o reactie alergica. Spalarea frecventa a cainelui poate descreste intrucatva riscul. Pe de alta parte, parul lung retine polen si praf, ele insele puternic alergene, asa ca rase cu par mai scurt sunt o alegere mai potrivita. Cel mai zgomotos se manifesta alergiile la pisici.

Si pentru ca ele isi ling blana, iar copilul vine in contact si cu saliva, care este, la randul ei, puternic alergen. Hamsterii si alte rozatoare sunt recomandate uneori in cazul unor copii alergici, dar daca sunt inchise, aceste animale calca in propriile excremente, care nu numai ca sunt alergene si declanseaza reactii la nivelul pielii, dar pot contine bacterii ce provoaca anumite boli.

Pasarile nu sunt nici ele o buna alegere, puful lor e greu de suportat pentru un copil alergic si, daca stau mult in preajma lor, copiii pot contacta (desi rar) pneumonita de hipersensivitate. Printre simptome se numara respiratia greoaie, pierderea energiei, scaderea in greutate.

Doar 61 de cazuri au fost inregistrate la copii, in Statele Unite, de exemplu, dar cum boala poate fi mortala, medicii ii sfatuiesc, de obicei, pe parinti sa amane cumpararea unei pasari pana cand copilul va ajunge la varsta adolescentei. Pestii ar parea o alegere potrivita, dar si aici exista cateva pericole.

Un crustaceu care intra in compozitia mancarii pentru pesti (Daphnia) este puternic alergen si declanseaza astmul. Reptilele (inclusiv testoasele) nu sunt nici ele indicate. Sunt purtatoare de Salmonella, bacterie care, netratata, poate cauza moartea copiilor mici.

Cum se trateaza
In functie de reactia alergica, copilului i se vor prescrie antihistaminice si/sau un descongestionant. Vaccinurile nu au efect la cei care detin animale, reducand simptomele doar in cazul celor expusi temporar la alergeni.

Cand copilului nu i se amelioreaza simptomele, parintii sunt sfatuiti sa gaseasca un nou camin pentru animal. Dar, paradoxal, pusi sa aleaga, multor adulti le este greu sa renunte la animal, in parte, si din cauza insistentelor copilului, care s-a atasat deja de prietenul lui necuvantator. Celor care au crescut cu un animal de cand s-au nascut le este si mai greu sa il vada plecat.

Dar, pe de alta parte, ei au mai putine probleme. Un studiu efectuat pe copii cu varste intre cinci si sapte ani releva ca cei care au fost in prejma pisicilor din primul an de viata au cu 67% mai putine „sanse sa dezvolte astm mai tarziu.

Iar in tarile unde pisicile sunt companioanele preferate, cazurile de alergii in randul copiilor sunt relativ rare. Mai mult, alte cercetari au demonstrat ca in cazul copiilor care au crescut cu doua sau mai multe animale (caini si pisici) riscul de a dezvolta alergii de orice fel scade la jumatate.

Cu adevarat interesante pentru cercetatori s-au dovedit cazurile copiilor provenind din familii cu trecut atopic si care, la cateva generatii, au fost din ce in ce mai putin sensibile la alergeni. Nu se stie cu exactitate care este motivul, mai ales ca in cazul altor alergii, cele alimentare, de exemplu, lucurile stau exact pe dos.

Cu cat copilul mananca mai devreme oua sau alune, cu atat creste riscul ca el sa dezvolte o alergie. In sfarsit, ca lucrurile sa devina si mai complicate, sa mai mentionam un alt studiu, conform caruia, daca mama este alergica, iar familia are o pisica in casa, atunci copilul care va creste in acea casa este de trei ori mai predispus riscului de a dezvolta la randul lui o alergie pana cand va implini cinci ani.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton