Animalele de companie: ii luam unul sau nu?

Ce este, deci, de facut?
„Animalele le dezvolta copiilor sentimente pozitive, dintre care cele mai importante sunt increderea si stima de sine – spune Elisabeta Ilie, psiholog-psihoterapeut. „O buna relatie cu un animal ajuta la dezvoltarea comunicarii nonverbale, a compasiunii, a empatiei.

Animalele pot fi confidenti si sfatuitori ai copiilor – ei le dezvaluie cainilor si pisicilor lor secretele si gandurile cele mai scunse. Prin intermediul animalelor, copiii invata lectii de viata – despre reproducere, nastere, boli, accidente, curaj sau moarte.

Copiii care au grija de un animal devin mai repede responsabili si vor invata sa-i respecte pe ceilalti. Vorbesc nu numai ca psiholog, ci si din experienta personala, eu insami crescand inconjurata de animale. Un animal de companie ales cu grija si la varsta potrivita este extrem de benefic pentru dezvoltarea unui copil.

Cum alegi insa animalul potrivit si, mai ales, cand?
Inainte sa adoptati un animal, ganditi-va la urmatoarele lucruri. – Cand sunt foarte mici (sub trei ani), copiii nu-si pot controla impulsurile agresive si trebuie observati cand sunt in preajma unui caine sau a unei pisici.

– Nu trebuie sa lasati nici o secunda un copil nesupravegheat in preajma unui animal.
– Copiii mai mici de zece ani nu pot avea grija cu adevarat de un animal. Responsabilitatea pentru ingrijirea si sanatatea acestuia revine tot parintilor.

– Animalul nu este o jucarie. El trebuie hranit, plimbat, spalat si este, in general, cel putin la fel de greu de crescut ca un copil. In general, se recomanda sa nu se cumpere unui copil un animal de companie pentru a scapa de insitentele lui. Decizia trebuie luata luand in considerare toate aspectele: cine il va plimba, cine il va duce la medic, aveti suficient timp si spatiu pentru un animal?

Animalul odata adus in familie va fi un membru cu drepturi depline a acesteia, nu va puteti debarasa de el dupa cateva zile/saptamani ca de un lucru pe care nu-l mai doriti.

In orice caz, inainte de alegerea unui animal, trebuie sa cereti sfatul pediatrului, unui medic veterinar, care va pot spune daca este recomandat sa luati copilului un animal, care ar fi cel mai potrivit pentru el si cum trebuie ingrijit.

Posibile pericole
Cainii si pisicile sunt „gazde pentru viermi, care pot infecta copiii, in special pe cei sub trei ani, obisnuiti sa duca totul la gura. Psitacoza (febra papagalului) este o infectie cu Chlamydia, care se poate lua de la papagali.

Toxoplasmoza se poate transmite prin intermediul pisicilor si e periculoasa pentru copiii mici. Contactata in timpul sarcinii, boala poate duce la avort. Cea mai periculoasa infectie transmisa de animale este rabia, care este fatala si pentru care nu exista tratament – se poate preveni doar prin vaccinarea imediata a copilului muscat.

De aceea este foarte important ca animalul sa fie deparazitat periodic, intern si extern, sa fie vaccinat si mentinut curat.

Terapie cu ajutorul animalelor
In Grecia Antica, folosirea cailor in scop terapeutic era o practica relativ comuna. Caii sunt folositi de cateva decenii in terapii alternative pentru cei care au ramas paralizati sau cu sechele in urma poliomielitei.

Presiunea pe care o exercita miscarile implicate in timpul unei sesiuni de calarie si caldura emanata de animal sunt benefice pentru coloana si ajuta la „trezirea muschilor. In plus, pacientii, persoanele care sunt obisnuite sa fie privite de sus (la propriu) pot controla un animal de sute de kilograme, iar aceasta senzatie este extrem de importanta pentru (re)cladirea increderii in sine.

Hipoterapia este considerata activitate clinica pentru practicarea careia este nevoie de o licenta. Din anii 60, pisicile si canii sunt folosite cu succes in tratamente concepute pentru copii anxiosi, dislexici, autisti.

Terapia cu delfini a fost experimentata cu succes in anii 70 in Florida, animalele fiind adjuvant in tratamente pentru copii cu afectiuni motorii sau cu probleme de vorbire.

In intreaga lume, sunt implementate programe de terapie cu ajutorul animalelor pentru copii nevazatori, cu dizabilitati mintale, suferind de cancer sau SIDA, greu de recuperat in urma abuzurilor sexuale sau a altor traume suferite.

Exista si in Romania centre unde se practica terapia cu animale pentru a ajuta copii cu diverse disabilitati.

Text: Simona Calancea Dumitrascu, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton