De ce antibioticele nu sunt întotdeauna o soluție când copilul are febră. Explicația medicului Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în mediul online de ce antibioticele nu sunt întotdeauna o soluție atunci când copilul are febră. Medical spune că potrivit studiilor, o treime din părinți cred că est bine sp le dea antibiotic celor mici când fac febră.

Mult înainte de pandemie prezentam la Congresul de Pediatrie Socială de la Cluj un studiu, efectuat în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, privind febra la copil și percepția părinților despre febră. Foarte interesante răspunsurile părinților la acel moment…

Cam un sfert din părinții copiilor ce au venit la CPU pentru evaluarea febrei au primit un chestionar, după efectuarea triajului dar înainte de consultul medical propriu-zis. Sunt curios cum ar arăta rezultatele dacă am repeta acum studiul.

Cert este că două treimi (67.82%) din repondenți doreau să primească o rețetă pentru un antibiotic. Febra la copil produce îngrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția' a scris  dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook pe care o administrează Spațiul virtual pentru copii'.

Apoi, dr. Craiu a argumentat de ce nu sunt antibioticele întotdeauna benefice în cazul febrei.

În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este „de vină” un virus. Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră… Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice.

Circa 700.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți. Rezistența bacteriilor la antibiotice (AMR – Antimicrobial Resistance) este o problemă majoră de sănătate publică, fiind discutată la recenta întrunire a G7 de la Berlin – a adăugat medicul pediatru.

Citește și: Medicul Mihai Craiu, precizări despre hepatita acută în rândul copiilor. Ce se poate face pentru a preveni îmbolnăvirea

Soluția ar fi schimbarea perspectivei asupra utilizării antibioticelor și consultarea medicului specialist înainte de a administra orice fel de medicamente unui copil cu febră.

Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni „speciali”.

Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă – în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global.

Inainte de a solicita imperios o rețetă cu antibiotic, înainte de a accepta fără explicații o prescripție cu antibiotic, discutați cu medicul dvs. Despre opțiuni și alternative.

Un copil mic, febril, trebuie consultat. Iar dacă nu are semne generale de pericol (convulsii, somnolență marcată/comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificilă) și nu are un deficit imun cunoscut, probabil nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic – a completat dr. Mihai Craiu.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri