Apa pentru viata

Ne-am obisnuit sa o avem la indemana, incat nu mai suntem constienti de importanta apei in viata noastra. Ea nu tine doar de sete, ci este combustibil pentru organism.

In primele sase luni de viata, bebelusii alaptati nu ar avea nevoie, daca se hranesc suficient, de o suplimentare cu lichide, afla mamicile din literatura de specialitate. In principiu, apa sau alte lichide (ceaiul, sucurile naturale de fructe, proaspat stoarse etc.) ar trebui introduse in momentul in care copilul face cunostinta cu primele alimente solide.

Unii medici recomanda, totusi, suplimentarea cu lichide (apa, ceaiuri) chiar in cazul bebelusilor alaptati, daca acestia nu mananca suficient pentru grupa lor de varsta. Aici, desigur, te vei intreba „Cat trebuie sa manance copilul meu?. Deoarece fiecare bebelus are propriul lui ritm de dezvoltare, care este dat de o suma de factori, incepand cu genetica, continuand cu temperamentul/personalitatea si sfarsind cu tot ce tine de mediu si sanatate (un bebelus bolnav sau in convalescenta nu va manca ace­leasi cantitati ca unul sanatos, de aceeasi varsta), specialistii au elaborat o schema orientativa pentru mamicile ingrijorate ca cel mic nu mananca suficient.

Formula este valabila doar pentru acei bebelusi care nu consuma si hrana solida! Asadar, un bebelus are nevoie de 150-200 ml lapte/formula pe kilogram corp/zi. Altfel spus, daca cel mic are 3 kg, ar trebui sa consume intre 450 si 600 ml de lapte pe zi pentru a creste si a se dezvolta in parametri normali.

Ce nu stii despre „banala apa

Corpul nostru e alcatuit in mare parte din apa. Conform textelor medicale, cantitatea totala de apa din corpul unui barbat de 70 de kilograme este de aproximativ 40 de litri, ceea ce reprezinta cam 57% din greutate.

La un nou-nascut, apa este reprezentata in organism in proportie de 75%, procentul scazand odata cu varsta si mai semnificativ in primii zece ani de viata. S-a constatat ca persoanele obeze au in „alcatuire doar 45% apa. Procentajele difera in functie de masa corporala, varsta si sex, insa dupa cum arata datele, apa este o componenta esentiala in organism. Un adult poate supravietui fara apa doar 3-5 zile, in conditiile unei altitudini, temperaturi si umiditati medii.

In mod normal, pierdem zilnic cam 4 litri de apa (semnificativ mai mult in zilele caniculare sau in conditii de solicitare fizica extrema). Cei mai multi dintre noi bem doar cand ne e sete, insa senzatia, chiar moderata, de sete este deja un prim simptom al deshidratarii (urina inchisa la culoare este un alt semn ca nu consumi suficiente lichide).

Pe masura ce creste…

De cata hrana lichida are nevoie un bebelus depinde nu numai de cate kilograme are el, ci si de varsta, caci e nevoie de mai mult „combustibil atunci cand cel mic dobandeste mai multe achizitii si face lucruri care implica un consum mai mare de energie.

In prima saptamana va avea nevoie de 30-60 ml de lapte la fiecare masa. La o luna, va consuma, cel mai probabil, 90-120 ml, cantitatea totala fiind de 400-800 ml pe zi. La 2-6 luni va bea 120-180 ml la o masa, iar dupa aceasta var­sta va „rade la o masa un biberon de 180-220 ml. Suplimentarea cu lichide s-ar impune doar daca cel mic consuma mult mai putin lapte, pentru ca organismul are nevoie de hidratare. Chiar si in cazul bebelusilor mancaciosi, o suplimentare cu apa – plata, fiarta si racita – se impune in cazul zilelor caniculare, cand riscul de deshidratare este mare, iar laptele singur nu poate acoperi necesarul de lichide pentru corp. 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate