Asa creste bebelusul

Au trecut numai cateva zile de cand l-ai adus acasa, dar bebelusul tau stie deja o multime de lucruri.

In primul rand, ca poate conta pe tine. Iti recunoaste vocea si, fara sa inteleaga cuvintele, percepe tonul tau si dragostea pe care i-o transmiti.

Din a doua saptamana de viata, poate vedea relativ clar fata ta, in momentul in care te apropii sa-i dai de mancare. Iar atunci cand te uiti la el, daca misti capul intr-o parte si-n alta, determinandu-l sa miste pupilele – asta il va ajuta sa-si intareasca muschii oculari.

Vei observa din prima luna ca, atunci cand il iei in brate, bebe incepe sa-si controleze corpul, desi miscarile ii sunt deocamdata imprecise.

Comunicarea se bazeaza in special pe plans – cam trei ore pe zi, in medie, dar care parintilor extenuati li se par 24… In prima luna, bebe stie deja ca atunci cand plange tu apari – si nu va dura mult pana cand isi va diferentia tonalitatile de plans in incercarea de a-ti spune exact ce vrea si ce-l deranjeaza.

Inca de la nastere recunoaste mirosul mamei, pe care il prefera. Vede, desi inca neclar, obiecte aflate la distante mai mici de 30 cm.

Luna a doua
Poate ti se pare ca isi controleaza muschii gatului, dar tot este nevoie sa-i sustii capul de fiecare data cand il iei in brate. Vei observa, insa, ca de la o zi la alta isi controleaza mai bine miscarile si pare din ce in ce mai stapan pe corpul lui.

Manutele incep sa se relaxeze – nu mai tine pumnii stransi continuu. Cam in a sasea saptamana de viata, are loc mare eveniment – primul zambet autentic. Cam jumatate din timpul pe care il petrece dormind, e in starea REM, in care „apar” visele – lucru care, cred cercetatorii, are legatura cu faptul ca asa proceseaza mai bine noianul de informatii din noua lui lume.

Tot in a doua luna, auzi primele sunete mai articulate, daca se poate spune asa. Acum iti poti da seama si de temperamentul celui mic, si vei constata ca nu mai este pasiv la masa, inghitind tot ce ii dai, ci isi regleaza singur cantitatea de hrana de care are realmente nevoie sa creasca.

Specialistii insista asupra beneficiilor laptelui matern pentru sanatatea si dezvoltarea copilului, asa ca, daca poti, alapteaza-ti bebelusul.

Desi vederea lui devine mai performanta in a doua luna de viata, bebelusul nu vede lumea in culori. Din luna a treia (de obicei), distinge mai intai nuantele de rosu, apoi pe cele de verde si albastru.

Luna a treia
Lumea bebelusului tau e alcatuita din sunete si imagini, care il fascineaza. Devine ascultator activ si isi focalizeaza privirea pe gura celor care ii vorbesc, ca intr-o incercare de a deslusi mecanismul prin care ceilalti scot sunete – va incerca si el sa raspunda si sa se angajeze intr-un dialog.

Tot acum, recunoaste familia si apropiatii dintr-un grup mai mare de oameni – fata i se lumineaza si zambeste la vederea celor cu care interactioneaza des. Daca aveti musafiri, veti observa ca e mai prezent si foarte curios sa ii analizeze, pe fiecare in parte.

Nu pare sa-i fie frica de straini – e prea ocupat sa-i cerceteze. Tot ce stie el despre lume este ca lucrurile se intampla dupa un tipar, asa ca orice modificare in orar il poate bulversa. Incercati sa-i respectati programul si sa nu aduceti hoarde de musafiri in casa.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton