Asa creste bebelusul

Luna a patra
Incepe sa-si descopere mainile – realizeaza ca degetele sunt „obiecte” separate si le impreuneaza, le duce spre gura, degustandu-le.

Zambeste des, se „culcuseste” cand e luat in brate, este intrigat de varietatea de culori si texturi. Au loc primele incercari de a sta in fundulet – daca este sprjinit de perne, muschii spatelui nefiind inca suficient dezvoltati -, iar in cazul unui bebelus bine dezvoltat si energic – primele „semi-rostogoliri”, care se petrec prin saptamana 15 de viata.

In urmatoarele saptamani, va munci la perfectionarea acestei tehnici. Plansul este o actiune deliberata, prin care comunica si obtine ceea ce vrea.

Lunile cinci si sase

Raspunde la anumite actiuni – prin chicotit, atunci cand il gadili, imitandu-ti prin sunete specifice lui cuvintele. In aceasta perioada, e foarte importanta mentinerea contactului vizual si a incurajarilor verbale pentru fiecare realizare a lui.

Undeva prin preajma saptamanii cu numarul 18, vei avea o surpriza: timp de 10-15 minute nu-l vei auzi – vei descoperi cu uimire ca se joaca singurel. Cum vederea si capacitatile de coordonare i se imbunatatesc de la o zi la alta, e foarte ocupat sa se descopere.

Sotul tau va insista in a-ti povesti cum copilul a spus raspicat „ta-ta”, dar trebuie sa stii ca sunetele respective nu au, inca, un inteles pentru bebe. El se joaca, pur si simplu, cu sunete, consoane urmate de vocale.

Incepe sa inteleaga conceptele/actiunile de „a pune in” si „a scoate din”. In privinta limbajului, acum apare intonatia, iar copiii apartinand unor nationalitati diferite incep sa scoata sunete/accente corespunzand limbilor si dialectelor respective.

Lunile sapte si opt
Incepe epoca experimentelor: isi scapa/arunca jucariile pe jos, ca sa observe ce se intampla cu ele, reactioneaza la nume (la al lui deja de mai multa vreme), se uita la anumite obiecte pe care le indici si poate chiar sa indice el obiectele cand tu le numesti (asta prin saptamana 24 de viata).

Exercitiile de acest fel sunt folositoare si sunt premergatoare etapei in care va incepe sa vorbeasca. Cum are deja „amintiri”, ii poti repeta in fiecare dimineata un salut, o fraza de incepere a zilei – si-o va aminti din ziua precedenta si o va astepta.

In luna a opta de viata, un bebelus sta in patru labe, se leagana inainte-inapoi si chiar incepe sa se tarasca – desi unii copii sar peste etapa aceasta si peste vreo doua luni trec direct la pozitia verticala si la mers.

Stie semnificatia lui „nu”, si, de aceea, acum este momentul potrivit (daca nu ati facut-o deja) pentru a incepe sa-i stabiliti voi, parintii, niste limite. Este plin de entuziasm cand va jucati cu el si incepe sa fie interesat si de obiectele folosite de adulti – in principal telefoane, telecomanda tv etc.

In saptamana 20, cei mai multi dintre bebelusi zambesc atunci cand isi vad reflectata imaginea intr-o oglinda, iar pe fata lor se astern expresii conforme cu starea lor de spirit.

Lunile noua si zece

Cam in jurul varstei de noua luni, bebelusul tau are amintiri bazate pe propriile lui experiente „de viata”. Se uita la o minge, isi aminteste ca ea se misca/rostogoleste, apoi o impinge, nu pentru a vedea ce face, ci tocmai pentru ca stie.

Jocul preferat e de-a v-ati ascunselea – il poate juca si o ora intreaga fara sa se plictiseasca si are emotii anticipand de unde ai putea aparea.

Este o perioada dificila la masa, nu pentru ca ar face mofturi, ci pentru ca este pregatit pentru operatiunea „autoservirea” – nu vei mai putea sa-l pacalesti distragandu-i atentia cu tacamuri de rezerva, il va vrea pe cel oficial, cu care sa se hraneasca singur-singurel, deci… asteapta-te la dezastru prin bucatarie…

Fii pregatita pentru primele manifestari ale anxietatii de separare – la vederea strainilor, va incepe sa planga, de cele mai multe ori. Nu-l certa, linisteste-l si incearca sa nu-l bulversezi cu prea multe figuri noi dintr-o data.

Primul tort aniversar
Cei mai multi dintre bebelusi sunt relativ stapani pe propriile picioare si merg in preajma primei aniversari, fie tinuti de manuta, fie, daca sunt mai aventurieri, se incumeta solo pe distante mici, desigur.

Reactia la cazaturi este foarte importanta – daca parintii se sperie si reactioneaza puternic, cel mic va plange si este posibil sa refuze sa repete experimentul, caci i s-a indus informatia ca este periculos/rau pentru el.

Asocierile/conexiunile facute de creierul unui copil de aproape un an sunt deja complexe – intelege principiul cauza si efect, stie sa ceara lucruri si stie sa raspunda prin actiuni, cel putin, daca nu prin cuvinte, la cerinte. Vocabularul se dezvolta repede – papa, mama, tata si pa-pa au deja semnificatie, iar bebe isi exprima mult mai pregnant personalitatea si preferintele.

Foto: HEPTA

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare