Studiu: Cu cat il tii mai mult in brate, cu atat i se dezvolta mai bine creierul

Toti parintii isi amintesc prima intalnire cu bebe, mai ales prima imbratisare. Ce este insa o noutate e faptul ca fiecare imbratisare daruita bebelusului tau il ajuta sa isi dezvolte creierul si poate elimina din traume.

Un studiu observational desfasurat in Ohio, Columbus, la spitalul de copii Nationwide, a relevat faptul ca micile gesturi de afectiune venite de la parinti si de la ingrijitori au efecte pe termen lung asupra creierului nou-nascutului si asupra modului in care el reactioneaza la atingere.

Atingerea blanda a parintilor dezvolta creierul bebelusilor

Deja sunt binecunoscute efectele benefice pe care contactul piele-pe-piele le poate avea, mai ales pentru bebelusii nascuti prematur. Aceste informatii insa vin sa intareasca ideea ca este extrem de important pentru dezvoltarea copilului sa fie luat in brate cat mai mult, mai ales cand este bebelus.

Oamenii de stiinta au folosit o plasa de electrozi de electroencefalograma pentru a masura raspunsul creierului lor la atingere.
Cei mici au fost atinsi cu un puf de aer inainte de a iesi din spital. Bebelusii nascuti prematur au avut o reactie a creierului mai mica decat cei ajunsi la termen, in timp ce copiii care au fost nevoiti sa indure proceduri medicale dureroase au avut cel mai mic raspuns la stimuli.

Astfel, cercetatorii au putut contata ca modul in care un bebelus prematur percepe atingerea poate fi afectata de experiente traumatice anterioare. Vestea buna este ca fiecare imbratisare diminueaza din efectul negativ creat de durere asupra creierului.

Cu cat bebelusii sunt imbratisati mai des, cu atat creierul lor raspunde mai puternic

Atat de mult conteaza atingerea nou-nascutilor, incat cercetatorii iau deja in calcul sa propuna ca in spitale sa existe terapeuti care sa faca exact asta: in cazul bebelusilor cu spitalizari indelungate, in care parintii nu pot fi tot timpul la spital, sa existe personal specializat care sa ii ia pe cei mici in brate.

Asadar, e important de retinut chiar si pentru parintii ai caror copii sunt perfect sanatosi: o imbratisare sau o atingere blanda la momentul potrivit poate contracara efectele dureroase ale unei intepaturi de ac.

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul