Atat de mic si poarta ochelari…

Nici un parinte n-ar vrea ca micutul lui sa poarte ochelari. Dar ce te faci daca are intr-adevar nevoie de ei?

Dintre toate simturile cu care suntem inzestrati, vazul este poate cel mai pretios. Ca parinte, iti doresti tot ce-i mai bun pe lume pentru micutul tau. Dar in primul rand sa fie sanatos – acest lucru incluzand si o privire „de vultur.

Ei bine, sunt si copilasi care se nasc cu anumite defecte de vedere (vicii de refractie) mai mult sau mai putin grave. Acestia trebuie sa poarte ochelari pentru a vedea bine.

Responsabilitatea ta ca parinte este sa-l duci la medicul oftalmolog – cu cat mai repede cu atat mai bine – si sa respecti intocmai instructiunile acestuia.

Ce defecte pot aparea?
Miopia – sau „vederea scurta reprezinta acel viciu de refractie caracterizat prin vedere buna in plan apropiat si incetosata la distanta. Aproximativ 5% dintre copii sunt miopi la nastere (miopie congenitala, care, de obicei, este o miopie forte), dar cel mai frecvent miopia apare la varsta scolara.

Miopia va creste in perioada adolescentei (este legata de cresterea organismului, a ochiului, independent de conditiile de iluminare, odihna, munca sau consumul de vitamine), stabilizandu-se in jurul varstei de 25 de ani.

De aceea, copilul miop trebuie adus anual la control oftalmologic pentru repetarea masuratorilor de dioptrii si verificarea evolutiei miopiei. In functie de rezultatul masuratorilor, se modifica periodic si ochelarii. Miopia se corecteaza prin lentile divergente (cu „minus).

Exista si forme grave de miopie cu evolutie mai rapida (creste cu mai mult de o dioptrie pe an) si care se insotesc si de modificari de structura ale ochiului – modificari de fund de ochi.

Hipermetropia – sau „vederea lunga este caracterizata printr-o vedere buna la distanta si incetosata in plan apropiat.

La nastere, aproximativ 85% dintre copilasi sunt hipermetropi, insa la valori mici ale hipermetropiei ei nu necesita ochelari (pot vedea clar atat de aproape cat si la distanta cu ajutorul unui proces numit acomodatie).

Pe masura ce copilul creste, hipermetropia scade, astfel incat, la varsta adulta el nu mai are nici un defect de dioptrii (in mod normal). In hipermetropiile de peste trei dioptrii, muschii acomodatiei nu mai pot face fata „defectului si apare vederea incetosata, disconfortul vizual sau chiar strabismul convergent (ochisorii „incrucisati). In aceste situatii, copilul trebuie sa poarte ochelari cu „plus (lentile convergente).

Astigmatismul
– da o vedere distorsionata si incetosata atat in plan apropiat cat si la distanta, motiv pentru care acest defect necesita corectie optica permanenta cu lentile cilindrice. In general, valoarea astigmatismului nu se modifica cu cresterea.

Anizometropie – foarte multi copii au o diferenta de dioptrii intre cei doi ochi (anizometropie). In aceasta situatie, ochelarii sunt esentiali pentru o vedere clara si pentru a preveni instalarea ambliopiei (ochi lenes) la ochiul cu defectul mai mare (vezi mai jos).

De multe ori ambliopia este asociata cu devierea ochiului respectiv (strabism), deoarece ochiul care nu vede bine, nu are nici o pozitie corecta.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton