Atat de mic si poarta ochelari…

Cum pot banui ca are un defect de vedere?
Copiii sub trei ani trebuie adusi la medic daca:
1. Le „fuge un ochisor
2. Se apropie prea mult de televizor
3. Apropie prea mult jucariile de ochi

4. Refuza activitatile „intelectuale – desenat, colorat, lego etc.
5. Clipesc foarte des
6. Strang din ochi cand se uita la un obiect aflat la distanta
7. Unul dintre parinti sau o ruda apropiata are un defect de vedere pentru care poarta ochelari din copilarie.

Prescolarii si scolarii vin, de obicei, la control pentru prima oara inainte de inceperea scolii, sau pentru ca:
1. Se plang ca nu vad bine la tabla
2. Se apropie mult de televizor
3. Acuza dureri de cap cand citesc mai mult timp

4. Cei cu astigmatism confunda literele si cifrele cand copiaza de pe tabla (de obicei, parintii sunt atentionati de invatator ca copilul este „neatent si ca i-au scazut performantele scolare).

5. La aceasta varsta se pot descoperi unele afectiuni congenitale necorectate (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau o anizometropie. Tot acum mai poate aparea miopia scolara (copilul sesizeaza ca nu mai vede asa de clar la distanta).

Cum alegi ochelarii potriviti
Lentilele – la copii trebuie sa fie obligatoriu din plastic, intrucat sunt mult mai usoare (chiar si la dioptrii mari) decat cele de sticla si nici nu prezinta pericolul de a se sparge si a provoca accidente.

Lentilele se pot „trata anti-zgariere si antireflex – necesar, mai ales, la copiii mai mari care lucreaza la computer. Daca se zgarie, lentilele trebuie schimbate pentru a nu impiedica cu nimic vederea copilului.

Rama – trebuie sa fie usoara si foarte stabila – sa stea bine pe nas fara sa lase urme rosii pe piele (unele au pernite sau sa din silicon) si dupa ureche. Pentru copiii sub un an ochelarii se fixeaza cu un siretel peste cap.

Dupa ce micutul invata sa mearga in picioare, se pot folosi ochelarii care se prind cu arc dupa ureche, pentru a nu-i cadea la joaca. Acesti ochelari sunt recomandati tuturor copiilor sub patru ani.

Stabilitatea ramelor este un lucru esential, mai ales in cazul ochelarilor cu lentile cilindrice, intrucat orice inclinatie a ramei tulbura vederea prin modificarea axului cilindrului. Copilul trebuie sa priveasca prin centrul lentilelor si nu pe deasupra ochelarilor.

Ramele pot fi confectionate din plastic sau metal. Cele mai folosite pentru copii sunt cele de plastic pentru ca sunt mai usoare. Daca optezi pentru rame de metal, asigura-te ca au balamale cu arc – sunt mult mai rezistente in timp. Exista si rame flexibile, din titanflex, care rezista foarte bine la cazaturi si la alte manevre brutale.

Opinia medicului
Dr. Doina Dinu, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti: Parintii trebuie atentionati ca defectele de vedere necorectate in copilarie, pot avea consecinte negative pentru intreaga viata.

Daca copilul are o diferenta de dioptrii intre cei doi ochi (anizometropie), iar defectul de vedere nu este corectat la timp, el va duce la pierderea vederii la ochiul cu defect mai mare (creierul are tendinta de a favoriza ochiul „bun si in timp se va baza numai pe el).

Aceasta conditie se numeste ambliopie sau „ochi lenes„ si este tratabila numai in primii ani ai copilariei, cand are loc dezvoltarea progresiva a sistemului vizual (in primii cinci-sase ani de viata).

Dupa maturarea definitiva a sistemului vizual (in jurul varstei de opt-noua ani), ambliopia nu mai poate fi tratata. Depistata insa la timp, vederea in ochiul ambliop se poate recupera rapid prin corectie optica permanenta (ochelari) si ocluzie (acoperirea temporara) pe ochiul cu vedere mai buna (in scopul „fortarii ochiului lenes).

Aducerea copilului la medicul oftalmolog atunci cand parintele sau altcineva din anturaj observa ca acesta are o problema de vedere, sau la un control de rutina in jurul varstei de trei ani, este esentiala pentru depistarea precoce a defectelor de vedere.

Cu cat acestea sunt diagnosticate si tratate mai devreme, cu atat sansele de recuperare a vederii sunt mai bune.

Foto: Gary Swann.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate