Bebe la masă – cum vede el lucrurile

Pentru tine, hrana lui este cel mai important subiect de discuție în primul an. Dar te-ai întrebat vreodată cum percepe bebelușul tău momentul mesei și cam care sunt sentimentele lui legate de toată povestea cu alimentația? Ei bine, se pare că…

 

Atunci când are 10 săptămâni, bebe știe deja care e sursa lui de hrană și va reacționa ca atare. Între 4 și 6 luni, începe să vrea și socializare în timpul mesei, nu este preocupat doar de a se hrăni, pur si simplu. De aceea, dacă îl alăptezi se oprește din când în când și gângurește, într-un început de conversație sau îți dă peste mânuța în care ții lingurița, (dacă ați început diversificarea)  de parcă ți-ar spune, 'Stai, să vorbim și noi puțin!'

După 6 luni, începe să-i placă ritualul mesei și să fie pus în propriul lui scăunel pentru masă. Începe să-și manifeste preferințele sau neplăcerea de a consuma un anumit fel de mâncare. Vezi aici câteva trucuri anti-mofturi

La 9 luni, este mult mai prezent la tot ce presupune a mânca, observă comportamentele alimentare ale celor din jur și încearcă să le imite. Acum apar încercările de autoservire. Nu mai vor să fie hrăniți.

După 12 luni, până pe la 18, vrea să fie tratat și el ca un adult și dorește, din principiu, nu neapărat pentru că îi plac, meniurile adulților. Acum deja înțelege cerințele simple sau micile comentarii făcute la masă. De pe la 18 luni încep însă și problemele la masă, acesta este deja un subiect care îl plictisește și are lucruri mult mai bune de făcut. Apetitul scade, la fel ca și curba lui de creștere.

Pe la 2 ani, cei mai mulți copii vor să mănânce singuri, cu mâna, deși deja știu să folosească furculița – le place lor să simtă textura și consistența lucrurilor, deci și a alimentelor.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie