Bebelușii și visele

Oamenii de știintă au studiat activitatea creierului și cea musculară din timpul somnului și au împărțit timpul pe care îl petrecem dormind în cinci stadii: cel inițial durează între unu și șapte minute. Atunci ațipim și putem fi ușor treziți. În stadiul doi petrecem 50% din timpul somnului. Ce nu știi este că bebelușii visează mai mult decât noi.

 
1. Se pare că bebelușii visează încă din burtică – undele REM au fost evidențiate de la 28 săptămâni de gestație.
2. În primele 2 săptămâni de viață visăm mai mult decât în orice altă perioadă a vieții noastre.
3. La trei-cinci luni, visăm mai mult decât la 6-12 luni. Iar la 18 luni – de două ori mai mult decât la trei ani.
4. În jurul vârstei de trei ani, visăm aproape la fel de mult ca tinerii. Pe măsură ce creștem, însă, visăm mai puțin (la propriu, dar și la figurat).
5. 20-30% dintre copii suferă de probleme cu somnul: pavor nocturn, coșmaruri, insomnie, somnambulism (vezi de ce visează urât și ce poți face)

 

Copiii somnambuli

Nu de puține ori se întâmplă ca un copil să o ia la plimbare prin casă, în miezul nopții. Deși cercetările despre somnambulism ne oferă câteva răspunsuri, sunt încă multe de aflat pe acest subiect.

Stadiile, fazele de somn profund sunt al treilea și al patrulea, în care s-a constatat (în urma unor monitorizări) că ritmul inimii și al respirației, dar și temperatura corpului scad. Acestea sunt, spun specialiștii, și stadiile în care somnambulii pleacă la plimbare. Ultimul dintre stadiile somnului este stadiul REM (Rapid Eye Movement) –mișcari rapide ale globilor oculari, și acesta este stadiul când visăm. În mod normal, avem trei-cinci perioade REM pe noapte, care apar cam la două ore.

În acest stadiu, mușchii principali ai corpului sunt „paralizați, se contractă doar mușchii degetelor, ai feței. Aceasta paralizie temporară ne și ajută să nu facem în realitate ceea ce visăm că facem.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul