Visează urât – de ce și ce poți face?

Încă din burtica mamei lor, de pe la trei-patru luni de viață intrauterină, copiii visează. După naștere, copilul visează din ce în ce mai puțin. Unele vise sunt neplăcute, cu încărcătură afectivă negativă, copilul plânge în somn, poate fi mai agitat. Uneori își amintește ce a visat, alteori nu. De ce?

 

 

Visele au loc în acea perioadă a somnului numită REM (Rapid Eye Movement – mișcare rapidă a globilor oculari), care se repetă de trei-patru ori pe noapte.

Ce este coșmarul?

Coșmarul este un vis ce are loc tot în timpul somnului REM, dar care provoacă sentimente de teama intensă – care, de obicei, îl trezește pe copilul care visează. Cel mic are senzația că s-a întâmălat cu adevărat ce a visat și este înspăimântat. Dar își amintește ce a visat.

 

Teroarea nocturnă
Pavorul nocturn (teroarea nocturnă) este un episod de teamă extremă în timpul somnului, fără a exista rememorarea visului în sine. Copilul se trezește țipând sau plângând, fără să știe ce a visat, iar starea de groază poate persista mult după ce s-a trezit. Spre deosebire de coșmaruri, terorile nocturne se petrec în timpul somnului non-REM (somn fără vise). Copiii se trezesc din somn transpirați, cu pulsul rapid, înspăimântați. Nu sunt conștienți de ceea ce este în jurul lor și nu pot fi liniștiți. Criza poate dura de la 10-15 minute până la 30 minute.

La copii (ca și la adulți), aceste experiențe terifiante nocturne tind să apară in perioade în care individul este nesigur, are tulburări emoționale, depresie sau sentimente de vinovăție (în cazul copiilor, induse de cei din jurul lor). Mai pot fi cauzate de evenimente traumatizante sau conflicte psihologice nerezolvate. Mai ales la adult, dar și la copii, visele rele apar ca element al sindromului de stres post-traumatic (traumatisme fizice – accidente, sau psihice – viol, asistarea la o situație traumatizantă emotional, inclusiv vizionarea unui film cu violență). De aceea este important, de exemplu, să supraveghem la ce programe tv se uită copilul nostru mic. Chiar și desenele animate pot declanșa coșmaruri.

 

Ce coșmaruri au copiii?
Cele mai întâlnite coșmaruri la copii sunt legate de monștri, pierderea echilibrului, căderea în gol, atacul unor insecte sau animale mici dezgustatoare sau moartea unuia dintre prinți sau bunici.

Monștrii din visele copiilor pot fi apariții asemănătoare celor din desene, filme, cărți sau din picturile bisericești, mai ales dacă le-au fost arătate imagini cu intenția de a-i înfricoșa. Nu vă amenințați copiii cu Bau-bau!

Un monstru mai poate reprezenta însă și proiecția în vis a unui personaj din anturajul lui pe ca re copilul îl consideră malefic și în prezența căruia se simte speriat.

 

Care este soluția?
Coșmarurile și terorile nocturne sunt considerate evenimente normale, obișnuite în dezvoltarea copiilor, dar asta nu înseamnă că sunt obligatorii. De cele mai multe ori, ele dispar în adolescență, însă dacă cel mic trece frecvent prin astfel de perioase, se impune o evaluare de specialitate. Este posibil să fi fost traumatizat de un eveniment sau o întâmplare și tu să nu știi.

În unele cazuri, chiar anumite medicamente au drept efect declanșarea unor coșmaruri (sau întreruperea bruscă a unui tratament). Uneori, coșmarurile și terorile nocturne pot apărea ca urmare a unor probleme de ordin patologic și este bine ca psihologul să înlăture această suspiciune.

Text: Cristiana Haica


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton