Bebelușul la un an: primii pași independenți

Marele eveniment din preajma primei aniversări este mersul independent. Evenimentul este pregătit deja de pe la 9-10 luni, când cel mic poate deja să îndoaie genunchii și s-a familiarizat cu tehnica mersului de-a bușilea.

Dacă este susținut, bebelușul face câțiva primi pași pe la 10-11 luni (chiar mai devreme). După 11 luni se va aventura singur, pe distanțe mai mari, dar ținându-se încă de piese de molibier, ca punct de sprijin în caz de urgență.

Prima aniversare îi prinde pe mulți bebeluși pe propriile piciorușe, independenți, spre încântarea musafirilor, iar în săptămânile care urmează, cei mici perfecționează tehnica mersului. Aceasta este o perioadă în care mama remarcă creșterea apetitului, căci este nevoie de foarte multă energie pentru a putea menține poziția verticală și a-și coordona piciorușele.

Odihna este și ea foarte importantă în această perioadă, creierul având nevoie de odihnă, pentru a putea procesa noua lui misiune și a facilita buna coordonare necesară pentru efectuarea fiecărui pas. Unora dintre bebeluși le este mai greu cu pornitul și opritul, chiar după ce au început să facă primii pași independenți. Uneori, se ridică mai greu din funduleț și nu prea știu exact cum să se oprească: se prăbușesc atunci când piciorușele nu-i mai țin. Stai prin preajma celui mic și ai grijă să previi accidentările, căci eșecurile și loviturile îl pot face reticient în a mai încerca experiența mersului.

Este de preferat ca într-o primă fază, cel mic să meargă cât mai mult în piciorușele goale, pentru că învață mai bine lecțiile despre echilibru și coordonare și îți dezvoltă mai bine musculatura (dacă este cald, lasă-l pe parchet direct în picioarele goale, dacă e mai răcoare, pue-i niște șosete grosuțe, antiderapante, și păstrează pantofiorii doar pentru afară.

Nu te speria dacă într-o primă fază, cel mic merge ciudat, cu picioarele crăcănate și vârfurile îndepărtate spre afară – este o poziție care-l ajută să-și mențină mai bine echilibrul și, pe măsură ce perfecționează tehnica, va îndrepta și postura.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul