Primii pasi: ii face corect?

Astepti cu sufletul la gura clipa in care micutul tau va pasi pentru prima data? Afla cum il poti ajuta sa faca primii pasi asa cum trebuie.

Daca bebelusul tau a implinit un an si continua sa mearga de-a busilea, fara a da vreun semn ca ar vrea sa se ridice pe propriile-i picioruse, precis iti pui tot felul de intrebari.

Oricat de mult ti-ai dori sa-l vezi facand primii pasi, nu e bine sa grabesti lucrurile, spune Albert Stanciu, medic primar ortoped la Spitalul Grigore Alexandrescu'.

Copilul nu trebuie fortat, ci lasat sa se ridice singur, atunci toate elementele osoase si musculare sunt pregatite sa faca primii pasi.'

Pentru a-ti forma o imagine, inchipuie-ti coloana de sustinere a unei cladiri, care nu are si beton in jur, ci numai armatura; in momentul in care pui greutatea, nefiind inca fixata, ea incepe sa se curbeze.

Exact acelasi lucru se petrece in momentul in care copilul este fortat sa mearga inainte de a fi in stare sa o faca.

Daca, insa, copilul a depasit varsta de un an si sase luni si inca nu merge, consulta un specialist.

Preocupati de momentul cand micutul va face primii pasi, multi parinti ignora alte probleme, mult mai importante.

Displazia luxanta a soldului
In acest caz avem de-a face cu o intarziere in dezvoltarea soldului, care, daca nu este sesizata la timp (tratamentul ei ar trebui sa inceapa inca din sala de nasteri), produce tragedii: soldul ramane luxat, piciorul devine mai scurt, schiop. De aceea, examenul clinic in maternitate este obligatoriu!

Daca exista vreo suspiciune, copilul trebuie trimis la ortoped, care are la dispozitie, in primele trei luni, doua mijloace de diagnosticare: clinic si ecografic.

Ochiul format al unui ortoped poate sesiza displazia soldului. Parintele, in schimb, poate avea doar suspiciuni generate de unele observatii (cutele coapselor asimetrice, un picior mai scurt…).

Dupa primele trei luni, se poate apela si la un alt mijloc de diagnosticare, foarte fidel: radiografia. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat rezultatele sunt mai bune.

Displazia luxanta de sold nu poate fi observata in perioada intrauterina, dar exista semne care te fac sa banuiesti un anumit risc: cazuri de acest gen in familie sau o prezentatie pelvina.

Rahitismul – anomalie de crestere si dezvoltare
Lipsa vitaminei D si, implicit, rahitismul cauzeaza deformarea oaselor. Profilaxia rahitismului se face prin administrarea de picaturi pe cale orala.

In primele luni de viata, doza este de doua picaturi pe zi. Insa cu greu poti controla cat ia bebelusul din aceasta doza (tu ii pui doua picaturi, dar ele se scurg pe la coltul gurii). In plus, picaturile sunt o solutie care se inactiveaza la lumina si, de obicei, flaconul nu ar trebui folosit mai mult de sase saptamani.

Insa, administrandu-se doar doua picaturi pe zi, acesta se consuma in cateva luni. Astfel, poti avea surpriza ca micutul tau sa aiba rahitism, desi tu ii dai constiincios picaturile.

Daca este fortat sa mearga mai devreme decat este pregatit (structura osoasa nefiind complet mineralizata), copilul incepe sa se cracaneze.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton